Salmans "dod pieci" Putinam, Tramps pamet Argentīnas prezidentu uz skatuves: G20 samita spilgtākie mirkļi (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Argentīnas galvaspilsētā Buenosairesā nedēļas nogalē norisinājās G20 samits, kurā pulcējās pasaules ietekmīgāko valstu galvas. 

Saūda Arābijas kroņprincis "dod pieci" Putinam

Viens no medijos visvairāk apspriestajiem - Saūda Arābijas kroņprinča Mohammeda bin Salmana un Krievijas autokrāta Vladimira Putina improvizētais rokasspiediens un neslēptais prieks, vienam otru satiekot. 

Salmans un Putins tiek vainoti divos skaļos un demokrātiskās pasaules nosodītos slepkavību gadījumos. Šā gada oktobrī Saūda Arābijas konsulātā Turcijā tika nežēlīgi nogalināts žurnālists Džamals Hašogi, kurš savos rakstos bija kritisks pret Saūda Arābiju. Valsts sākumā liedzās, bet pēc tam atzina, ka Hašogi tika nogalināts konsulātā un notikušais esot bijusi slepkavība ar iepriekšēju nodomu. Lai arī Saūda Arābija izteikusies, ka aicinājumi saukt kroņprinci pie atbildības par brutālo slepkavību netikšot paciesti, politiskie komentētāji un eksperti uzskata, ka rīkojums, visticamāk, nācis no valdības augstākajiem līmeņiem.

Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans un Krievijas autokrāts Vladimirs Putins G20 samitā Buenosairesā
Saūda Arābijas kroņprincis Mohammeds bin Salmans un Krievijas autokrāts Vladimirs Putins G20 samitā Buenosairesā Foto: LUDOVIC MARIN/AFP

Savukārt Putins vainots par bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas, kā arī vēl divu citu cilvēku (no kuriem viens gāja bojā) saindēšanu ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" Anglijas pilsētā Solsberi. Divi aizdomās turamie vīrieši, kuri sākumā uzdevās par vienkāršiem tūristiem, tika identificēti kā godalgoti Krievijas militārā izlūkdienesta GRU aģenti.

Salmana un Putina priecīgā sveicināšanās izsauca reakciju gan medijos, gan arī sociālajos tīklos. "Jūs arī būtu priecīgi, ja paliktu nesodīti pēc slepkavības," savu parakstu Putina un Salmana sveicienam piedāvā laikraksta "The Washington Post" žurnālists Ārons Bleiks. Hašogi rakstīja slejas tam pašam laikrakstam.

Tramps G20 samitā pamet uz skatuves Argentīnas prezidentu

Piektdien Argentīnas prezidents Maurisio Makri uz samita skatuves fotografējās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, kad Tramps pēkšņi pameta skatuvi. Makri mēģināja pasaukt Trampu atpakaļ, bet tas neizdevās. Acīm redzami samulsušais Argentīnas prezidents vēl brīdi apjukumā mīņājās uz skatuves.

Kā novēroja vairāki ārvalstu mediji, Tramps savam palīgam sacīja: "Dabūjiet mani prom no šejienes."

Domājams, ka Makri gribēja, lai Tramps uz skatuves uzkavējas, jo drīz vien uz tās tika uzņemta lielā divdesmitnieka valstu līderu kopīgā fotogrāfija.

Tramps atceļ oficiālo tikšanos ar Putinu, abi tiekas "neformāli"

Tramps īsi pirms G20 samita paziņoja, ka Krievijas agresīvās rīcības dēļ, Kerčas šaurumā sagrābjot Ukrainas kuģus un uz tiem esošos jūrniekus, atceļ G20 samitā Buenosairesā plānoto tikšanos ar Putinu. Taču, neskatoties uz to, ASV un Krievijas līderiem samita laikā esot bijusi "neformāla" saruna, apstiprinājis Baltais nams.

Baltā nama preses sekretāre Sāra Sandersa sacīja, ka Tramps un Putins runājuši piektdien pasaules līderiem un dzīvesbiedriem rīkotās vakariņās Buenosairesā. Slavenajā operas namā "Teatro Colon" netika ielaisti žurnālisti, norāda raidorganizācija "USA Today".

Putins vēlāk žurnālistiem sacīja, ka viņam ar Trampu arī sestdien esot bijusi īsa tikšanās, kuras laikā pārspriesta situācija Ukrainā. "Es atbildēju uz viņa jautājumiem par incidentu Melnajā jūrā. Viņam ir viņa pozīcija. Man ir manējā. Mēs palikām pie savām pozīcijām," Putins sacīja aģentūrai AP.

Kā norāda "USA Today", piektdien Tramps publiski izvairījās no Putina, pabrāžoties Krievijas autokrātam garām, kad pasaules valstu līderi pozēja fotogrāfijām. 

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu