Spānijas iznīcinātāja nejauši palaistā raķete Igaunijā varētu būt apdraudējusi Francijas iznīcinātāju (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Eurofighter" iznīcinātājs. Ilustratīvs attēls
"Eurofighter" iznīcinātājs. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/Scanix

Igaunijas Aizsardzības spēki atteikušies komentēt nedēļas laikraksta "Eesti Ekspress" publikāciju, kurā teikts, ka Spānijas iznīcinātāja augustā Igaunijas gaisa telpā nejauši palaistā raķete apdraudējusi Francijas iznīcinātāju.

"Eesti Ekspress" trešdienas numurā rubrikā "Baumas" apgalvots, ka Spānijas iznīcinātājs "Eurofighter" lidojis aiz Francijas iznīcinātāja "Mirage" un no Spānijas iznīcinātāja nejauši palaistā raķete par mērķi automātiski noteikusi Francijas iznīcinātāju. Tikai pateicoties Francijas iznīcinātāja pilota veiksmīgi veiktajai pretraķešu manevrēšanai, izdevies izvairīties no raķetes trāpījuma Francijas lidmašīnai, sacīts laikrakstā.

Igaunijas Aizsardzības spēku stratēģiskās komunikācijas dienesta vadītājs Vallo Tomets sacījis ERR, ka var apstiprināt tikai to, ka raķetes palaišanas brīdī Igaunijas gaisa telpā bijušas arī citas lidmašīnas.

Pēc viņa teiktā, tas, vai Spānijas iznīcinātājs raķetes palaišanas brīdī atradies Francijas iznīcinātājam priekšā, sānos vai aizmugurē, ir spekulācija, kuru nav iespējams komentēt pirms izmeklēšanas beigām.

"Spāņi paši veic izmeklēšanu. Igaunijas Aizsardzības spēki tajā neiejaucas, un mēs ar to neesam tieši saistīti. Tas ir jāizmeklē spāņiem, un viņi pateiks, kas tieši tur notika," norādīja Tomets.

Jau vēstīts, ka patrulēšanas misijā iesaistītais Spānijas iznīcinātājs "Eurofighter" 7.augustā mācību lidojuma laikā virs Igaunijas teritorijas nejauši izšāva "gaiss-gaiss" tipa raķeti AMRAAM. Incidents notika virs Igaunijas dienvidrietumiem pie Otepē gaisa telpā, kas paredzēta mācībām.

Dienu vēlāk Igaunijas militārpersonas paziņoja, ka raķete, visticamāk, nokritusi purvainā un neapdzīvotā vietā Endlas dabas rezervātā valsts vidienē. Raķete joprojām nav atrasta, un tās aktīvie meklējumi ir pārtraukti.

Spānijas laikraksts "El Pais", atsaucoties uz neoficiāliem avotiem, septembrī ziņoja, ka raķete nejauši palaista Spānijas iznīcinātāja pilota kļūdas dēļ.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu