Francija pēc grautiņiem atsakās no degvielas nodokļa celšanas 2019.gadā (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

Francija ir atteikusies no jebkādām degvielas nodokļa celšanām 2019.gadā, trešdien paziņoja vides ministrs Fransuā de Rižī. Par šādu lēmumu ir paziņots pēc vairākas nedēļas ilgušiem vardarbīgiem protestiem pret ienākumu samazināšanos, kurā protestētāji vaino prezidenta Emanuela Makrona valdību.

1.janvārī plānota degvielas nodokļa celšana "ir atcelta uz [visu] 2019.gadu", vides ministrs pavēstīja telekanālam BFM TV.

Viņš sacīja, ka tas izdarīts, lai remdētu bažas par to, ka nodokļa celšana tikai tiks atlikta, lai to īstenotu pēc protestu beigām.

Francijas premjerministrs Eduārs Filips otrdien bija paziņojis par jaunu piekāpšanos "dzelteno vestu" protesta kustībai, pavēstot, ka 1.janvārī plānotā degvielas nodokļa celšana tiek atlikta vismaz uz sešiem mēnešiem.

Filipa paziņotais valdības lēmums gan neatstāja lielu iespaidu uz protestētājiem, kas to nodēvēja par "pirmo soli" un solīja cīņu turpināt.

Tā dēvēto dzelteno vestu kustību sākotnēji izraisīja valdības lēmums paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bet pakāpeniski tā izvērsās daudz plašākos protestos, atspoguļojot vispārējo sabiedrības neapmierinātību ar prezidenta Emanuela Makrona politiku.

Protesti sākās pagājušajā mēnesī, auto īpašnieku paužot sašutumu par plānoto degvielas nodokļa paaugstināšanu. Taču pakāpeniski protestos sāka skanēt arī citi saukļi, aktīvistiem norādot, ka prezidenta Emanuela Makrona valdībai vienkāršo cilvēku problēmas nerūp.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu