Viss sākās bārā, vienkārši Freds, tasmaniete jeb fakti par Dānijas kroņprinci un kroņprincesi

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

6. decembrī Rīgā ierodas Dānijas kroņprincis Frederiks un kroņprincese Mērija, kura ir pazīstama kā īsta stila ikona un modes dāma. Uzzini faktus par šo karaļnama pāri, īpaši Mēriju, kura nav ne dāniete, ne aristokrāte. Turklāt abi iepazinās pavisam interesantā vietā!

  • Frederiks un Mērija kopā ir jau teju 15 gadus – nākamgad tiks svinēta šī kāzu jubileja. Viņa ir pirmā austrāliete, kas kļuvusi par kroņprincesi kādā Eiropas karaliskajā ģimenē.
  • Mērijas dzīslās nerit aristokrātu asinis, un viņa nav dāniete. Viņas Karaliskā Augstība Dānijas kroņprincese Mērija ir dzimusi 1972. gada 5. februārī Tasmanijā, viņai ir divas māsas un brālis.
  • Kroņprinceses Mērijas profesija ir reklāmas un mārketinga speciāliste. Profesija arī viņu saveda kopā ar Frederiku Olimpisko spēļu laikā Sidnejā. Pēcāk viņa darbojās kā angļu valodas pedagoģe.
  • Uzmini, kur abi iepazinās? Bārā! Frederiks ilgi slēpa savu izcelsmi, nodēvējot sevi par “vienkārši Fredu”.
  • Kroņprinceses Mērijas pilnais vārds ir Mērija Elizabete Donaldsone.
  • Dānijas karaliene Margrēte II no laika gala bijusi reti izvēlīga Frederika draudzeņu ziņā, kritizējot viņu dzīvesveidu vai pat nepiedienīgo uzvedību. Pat izskats šad tad viņai nav gājis pie sirds. Tomēr ar Mēriju bija citādi.

Frederiks un Mērija ir četru bērnu vecāki

  • Dānijas princis Kristians

Divpadsmitgadīgais Kristians Valdemārs Henrijs Džons, Dānijas princis, Monpezatas grāfs, ir kroņprinča Frederika un kroņprinceses Mērijas pirmais dēls, karalienes Margrētes II mazdēls. Princis Kristians ir otrais rindā uz troni pēc sava tēva prinča Frederika.

Foto: AFP/SCANPIX

Dānijas princese Izabella

Princese Izabella Henrieta Ingrīda Margrēte ir Dānijas kroņprinča un kroņprinceses otrais bērns. Viņai ir 10 gadu. Pateicoties nesenajiem grozījumiem Dānijas likumdošanā par troņa mantošanas tiesībām, tā vietā, lai priekšroka uz troni būtu ģimenes vīriešiem (attiecīgi sievietes sarakstā pabīdot uz leju), tagad troņa mantošanas secība atbilst bērnu piedzimšanas secībai neatkarīgi no dzimuma – Izabella ir nākamā rindā uz Dānijas troni aiz sava vecākā brāļa Kristiana.

Foto: AFP/SCANPIX

GALERIJA: Dānijas princese Izabella

Dānijas princis Vincents un princese Žozefīne

Septiņus gadus vecais princis Vincents Frederiks Miniks Aleksandrs, Monpezatas grāfs, un viņa dvīņumāsa princese Žozefīne Sofija Ivalo Matilde, Monpezatas grāfiene, karalisko ģimeni papildināja 2011. gadā. No abiem dvīņiem rindā uz troni, sekojot vecākajam brālim un māsai, pirmais ir Vincents, pēc tam Žozefīne.

Foto: Reuters/ScanPix
  • Kuplajam mazbērnu pulciņam esot, laulības līgumā karaliene īpaši akceptēja punktu: ja abi šķiras, tad bērni paliek dzīvot Dānijā.
  • Pāris ir tuvos draugos ar Kembridžas hercogiem - princi Viljamu un hercogieni Ketrīnu.
Foto: SCANPIX
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu