10 ieteikumi, kas jāņem vērā pirms Ziemassvētku eglītes iegādes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Jau klāt ir Otrā advente, un daži no agrajiem putniņiem sāk plānot Ziemassvētku eglītes iegādi un izrotāšanu, bet citi šo svētku tradicionālo koku mājās ienes tikai svētku priekšvakarā. Lai saglabātu eglīti ilgāk svaigu un tā iederētos interjerā, tās izvēlē ir jāņem vērā vairākas nianses.

Nepērc lielu egli pirms griestu augstuma nomērīšanas

Lielāks ne vienmēr nozīmē labāks, it īpaši, ja runa ir par Ziemassvētku eglīti, kas varētu neietilpt mašīnā vai pat dzīvoklī. Pirms dodies uz eglīšu tirdziņu, nomēri griestu augstumu. Ja dzīvoklis ir mazs, apsver domu nomērīt arī eglītei paredzēto vietu. Dzīvē ir grūti novērtēt patieso izmēru, tāpēc labāk uzticies precīziem mērījumiem.

Drošības labad izmēri eglītes statīva tilpnes diametru

Tas pats attiecas arī uz eglītes statīvu – pārāk garu egli vēl varētu mēģināt saīsināt, bet  pārāk resns stumbrs gan sagādās visai sūru noskaņojumu. Tā apšņikāšana nebūs laba ideja – tieši ārējie stumbra slāņi visefektīvāk uzņem ūdeni, bet to nogriešana veicinās ātrāku egles izžūšanu.

Pat ja eglīte ir šķietami perfekta, vai jauna statīva iegāde būs tā vērta? Atrisini šo gaužām vienkāršo problēmu, vienkārši izmērot statīva tilpnes diametru, bet eglīšu tirdziņā ar mērauklu - eglītes stumbra resnumu.

Foto: Unsplash

Nenovilcini eglītes iegādi līdz pēdējam brīdim

Pastāv vairākas versijas par laiku, kad vislabāk iegādāties eglīti, – daži to dara jau Pirmajā adventē, bet citi gaida Ziemassvētku vakaru. Eglītes iegādi nevajadzētu atlikt uz pēdējo brīdi – tad izvēle būs krietni sarukusi.

Nedaudz apzāģē eglītes stumbra galu, pirms to ieliec statīvā

Tāpat kā ziediem, arī eglītei par labu nāks, ja nogriezīsi nelielu daļu no kāta – aptuveni centimetru biezu ripu. Stumbra apakšējā daļa var būt apžuvusi; pēc nelielas apgriešanas egle varēs efektīvāk uzsūkt ūdeni.

Foto: Unsplash

Pēc iegādes nevilcinies ar eglītes iemērkšanu ūdenī

Ziemeļamerikas Ziemassvētku eglīšu asociācijas dārznieki uzsver, ka nocirsta eglīte bez ūdens nedrīkst atrasties ilgāk par sešām līdz astoņām stundām. Ja eglīti ved no meža, gluži kā grieztos ziedus, arī to ietin mitrās avīzēs vai salvetēs, kas neļaus kātam izžūt.

Kad eglīte ir nonākusi mājās un jau “iedzīvojusies” statīvā, regulāri pārbaudi, vai ūdens ir pietiekamā daudzumā, un regulāri to papildini ar lejkannu. Tiklīdz ūdens nesasniegs kātu, no egles sāks birt skujas.

Lej statīvā tikai tīru ūdeni

Pastāv dažādas vecmāmiņu receptes, kas palīdzēs egles un ziedus ilgāk saglabāt svaigus, piemēram, aspirīna, zilo graudiņu vai cukura pievienošanu ūdenim. Līdz šim nav pierādīta šo tautas līdzekļu efektivitāte, un, gribot to labāko, bieži vien var gadīties pāršaut pār strīpu un kaitēt eglītei. Pieturies pie klasiskajām metodēm un egles statīvā lej tīru un vēsu ūdeni.

Foto: Unsplash

Rūpīgi izraugies eglītes vietu

Pirms iegādājies eglīti, lūko, vai izraudzītā Ziemassvētku rotājuma atrašanās vieta netraucēs ikdienišķajai staigāšanai vai durvju virināšanai. Tāpat eglei par labu nenāks karstuma avoti, piemēram, kamīns, krāsns vai radiators, – tie veicinās egles izžūšanu un biršanu.

Gaismiņu virtenes lieto piesardzīgi

Lai gan gaismiņu virtenes ir ražotas, lai tās varētu iekarināt eglītē, tomēr tās ne vienmēr ir pilnībā drošs dekors. Pārbaudi, vai gaismiņu virtene ir vesela un tās vadiem nav radušies kādi bojājumi. Arī rozetēm jābūt kārtībā. Vakaros eglītes spožās lampiņas izslēdz.

Foto: Unsplash

Putekļusūcējs skuju savākšanai nederēs

Ja mājās ir dabīga egle, skujas uz grīdas ir neizbēgamas. Ja ir iespējams, centies izvairīties no skuju savākšanas ar putekļu sūcēju – egles asās skujas var bojāt putekļusūcēja filtru, ja vien neizmanto īpaši jaudīgu, ar ūdeni darbināmu putekļusūcēju. Iespēju robežās mēģini skujas savākt ar slotiņu un lāpstiņu.

Uzraugi bērnus un mājdzīvniekus egles tuvumā

Lai arī Ziemassvētku eglīšu skujas nav toksiskas bērniem un mājdzīvniekiem, tomēr to norīšana var izraisīt vēdera kairinājumu un vemšanu. Mazuļi vai mājas mīluļi var krāšņo koku netīšām apgāzt vai kaut ko saplēst. Uzstādot eglīti, nepieļauj bērnu un mājdzīvnieku atrašanos izrotātajā telpā bez uzraudzības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu