Mirusi Krievijas cilvēktiesību aktīviste Ludmila Aleksejeva (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ludmila Aleksejeva
Ludmila Aleksejeva Foto: flickr.com

Maskavā 91. gada vecumā mirusi vecākā „Maskavas Helsinku grupas” pārstāve, Krievijas cilvēktiesību aktīviste Ludmila Aleksejeva, tā radio stacijai „Echo Moskvi” paziņojis žurnālists Nikolajs Svanidze. Šo informāciju apstiprina arī Krievijas prezidenta Cilvēktiesību padomes vadītājs Mihails Fedotovs.

Pēc viņa teiktā, Aleksejeva mirusi sestdienas vakarā Maskavas 15.slimnīcas palātā. Cilvēktiesību aktīviste šajā slimnīcā atradās jau vairākas nedēļas un ārsti, pēc Mihaila Fedotova teiktā, nodrošinājuši viņai teicamu aprūpi, taču Aleksejevas sirds tomēr pārstājusi pukstēt.

Ludmila Aleksejeva dzimusi 1927.gada 20.jūlijā Eipatorijā (Krimas tatāru kūrortpilsētā), Ukrainā. Otrā pasaules kara laikā beigusi medmāsas kursus un brīvprātīgi devusies uz fronti, kur nav pieņemta sava vecuma dēļ. 1950.gadā Aleksejeva absolvēja Maskavas Universitātes Vēstures fakultāti, bet 1956.gadā – Maskavas ekonomikas institūta aspirantūru.

Pēc Staļina nāves Ludmilas Aleksejevas Maskavas dzīvoklis kļuva par inteliģences pulcēšanās un tā sauktā „samizdata” (ar rakstāmmašīnu uz plāna papīra pārrakstītu Krievijā aizliegtu grāmatu) izplatīšanas vietu, savukārt 1976.gadā viņa kļuva par vienu no Maskavas Helsinku grupas dibinātājām.

1977.gadā Aleksejeva bija spiesta emigrēt no PSRS, un Krievijā viņa atgriezās tikai pēc komunistiskā režīma krišanas 1993.gadā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu