KNAB aizturējis RS amatpersonu Volkinšteinu (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki otrdien aizturējuši pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" (RS) Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoru Igoru Volkinšteinu, aģentūrai LETA apstiprināja uzņēmuma pārstāve Baiba Bartaševiča.

Volkinšteina aizturēšanas faktu medijiem apstiprinājis arī "Rīgas satiksmes" preses pārstāvis Viktors Zaķis. Viņš gan atturējās no sīkākiem komentāriem, sakot, ka par to jājautā KNAB.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) aģentūrai LETA norādīja, ka šodien plāno tikties ar RS priekšnieku Leonu Bemhenu un Rīgas vicemēru Andri Ameriks (GKR), lai pārrunātu vakardienas notikumus.

Ušakovs uzsvēra, ka KNAB ar viņu nav sazinājies. Tāpat mērs norādīja, ka viņam nav zināms, ar ko KNAB izmeklēšana ir saistīta.

Kā ziņo portāls lsm.lv, Volkinšteins “Rīgas satiksmē” strādā kopš 2003. gada. Līdz 2008. gadam bija uzņēmuma valdes loceklis, tad gadu attīstības direktors, bet pēdējos deviņus gadus – Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas deklarācija liecina, ka Volkinšteins pērn algā no "Rīgas satiksmes" saņēmis 66,6 tūkstošus eiro. Viņam pērn bijuši bezskaidrās naudas uzkrājumi 167,8 tūkstošu eiro apmērā bankā "Citadele". Procentu maksājumos no "Citadeles" viņš pērn saņēmis 30,8 tūkstošus eiro. Vēl Volkinšteinam pērn bijuši skaidrās naudas uzkrājumi 1,4 tūkstošu ASV dolāru un 3,4 tūkstošu eiro apmērā. 

Volkinšteinam pieder nekustamie īpašumi Rīgā un Lapmežciema pagastā. Viņš ir iepirkuma komisijas priekšsēdētājs "Rīgas satiksmē" un valdes loceklis "Rīgas satiksmes tenisa klubā", liecina VID datubāzē pieejamā deklarācija.

Jau ziņots, ka otrdien uzņēmumā Vestienas ielā ieradās divi KNAB darbinieki, kuri atradās RS priekšnieka Leona Bemhena kabinetā un sarunājās ar viņu.

Vēlāk RS preses pārstāve Baiba Bartaševiča apliecināja, ka pēcpusdienā KNAB darbinieki ir atstājuši Vestienas ielas telpas un kopā ar vienu no uzņēmuma juristiem devušies uz 5. tramvaju depo Brīvības ielā. Klātesošie žurnālisti novēroja, ka no RS telpām tika iznests dators.

Vēlāk vakarā kļuva zināms, ka KNAB otrdien veicis kratīšanu arī Rīgas domē

To apstiprinājis Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks ("Gods kalpot Rīgai"), kurš šobrīd pilda arī mēra pienākumus.

Komentējot KNAB operatīvo darbinieku rīcību, Ameriks atzina, ka viņam otrdien bijusi tikšanās ar KNAB pārstāvjiem. "Man nekādas apsūdzības nav izvirzītas," paziņoja Ameriks, norādot, ka nevar komentēt to, ar kādu procesu saistīta kratīšana, lai gan neizslēdza iespēju, ka tas saistīts ar "Rīgas satiksmi".

Patlaban nav zināms, vai KNAB darbinieku ierašanās RS varētu būt saistīta ar uzņēmēja Māra Martinsona aizturēšanu. Jau vēstīts, ka KNAB darbinieki aizturējuši Martinsonu, un aizturēšana nav saistīta ar izmeklēšanām pret Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču.

KNAB komentārus par RS un Martinsonu aģentūrai LETA nesniedza. KNAB aģentūrai LETA šodien apstiprināja, ka kādā krimināllietā birojs veic procesuālās darbības, taču nekomentēja, vai šajā kriminālprocesā aizturēts Martinsons.

Jau ziņots, ka tiesībsargājošo iestāžu darbinieki, tostarp, KNAB arī iepriekšējos gados ir pabijuši RS telpās. Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki šogad 1.oktobrī ieradās RS birojā, lai pārmeklētu atsevišķus kabinetus. Tāpat policija pabijusi arī pašvaldības uzņēmuma autobusu parkā Iļģuciemā. Valsts policija paziņojusi, ka birojā notikusi kratīšana kriminālprocesā, kas ierosināts par krāpšanu lielā apmērā. Vēlāk tapa zināms, ka kratīšanas veiktas jaunā kriminālprocesā, kas izdalīts no tā dēvētās RS "nanoūdens" krimināllietas.

RS "nanoūdens" lietu Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa plāno skatīt nākamā gada 27.maijā. Lietā apsūdzēts bijušais RS darbinieks Vjačeslavs Stunžāns, nanolīdzekļu piegādātājs Aleksandrs Bezkorovainijs, revidents Valērijs Baškirovs un Vita Baurovska.

KNAB darbinieki RS ieradās arī 2011.gadā, kad veica izmeklēšanu tā dēvētajā "Daimler" kukuļošanas krimināllietā. Šī lieta jau vairākus gadus ir izskatīšanā pirmās instances tiesā. Uz apsūdzēto sola šajā lietā sēdušies bijušā Rīgas mēra Gundara Bojāra tā laika padomnieks un kādreizējais SIA "Rīgas satiksme" (RS) padomes priekšsēdētāja vietnieks Leonards Tenis, cits Bojāra tā laika padomnieks uzņēmējs Armands Zeihmanis un viņa sieva Vita Zeihmane, Zviedrijā reģistrēta uzņēmuma direktors Raimonds Krastiņš, kā arī Agris Koroševskis un uzņēmējs Sergejs Zambers.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu