Vai solītā e-nosūtījumu sistēma būs gatava 1. janvārī?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Slimnīca; ilustratīvs attēls.
Slimnīca; ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Viens no jaunumiem, ko Latvijas iedzīvotājiem atnesīs 1. janvāris, ir e-nosūtījumu sistēma. Tas nozīmē, ka, sākot ar nākamā gada pirmo dienu, ārstu nosūtījumi gan uz izmeklējumiem, gan pie speciālistiem būs elektroniskā veidā. Tomēr pagaidām sistēmai ir vērojami vairāki trūkumi, taču izstrādātāji mierina - viss pagaidām notiek tikai testa režīmā, vēstī raidījums "Panorāma". 

Sabiedriskajos medijos jau redzamas reklāmas par e-nosūtījumu priekšrocībām, taču Latvijas televīzijas uzrunātā ģimenes ārste Ilona Timčenko norāda, ka sistēma darbam vēl nav gatava. 

“Lai saņemtu e-nosūtījumu, ir jānāk pie ārsta. Tas ir paredzēts tikai pie speciālistiem, nav nosūtījums ne uz slimnīcām, ne uz izmeklējumiem, ne kardiogrammām, rentgenu, ultrasonogrāfiju, speciālistu saraksts nav pilns. Un izveidot elektronisku nosūtījumu tieši tagad nevar, izņemot dažas diagnozes, ko var atrast,” stāsta Timčenko.

Lai parādītu, kā nosūtījums darbojas, ārste kā pacientu ievada sevi: “Kur es varu nosūtīt? Ir e-konsultācija, meklētāja nav, un nav visu speciālistu. Un tagad, piemēram, diagnozi… nav meklētāja. Neko nevaru ierakstīt!”

Lai atlasītu vajadzīgo slimību, ārstei ar peles palīdzību jātin cauri viss diagnožu saraksts, kurš nav sakārtots ne alfabēta secībā, ne pēc diagnozēm dotajiem kodiem.

“Nesaprotamā secībā man tās diagnozes ir jālādē. Lai tiktu pie diagnozes "arteriālā hipertensija", man nepietika 20 minūtes, lai ielādētu, bet tā ir visbiežākā diagnoze,” stāsta ārste.

Kā skaidro sistēmas pasūtītājs, tas, ko šobrīd redz ārsti, atšķirsies no tā palīgrīka, kāds būs pieejams no 1. janvāra.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) Informācijas tehnoloģiju projektu attīstības nodaļas vadītājs Maksims Burčenko intervijā norāda, ka e-nosūtījumu pakalpojums pagaidām ir tikai testa režīmā. Tomēr NVD atzīst - garantēt, ka no jaunā gada e-nosūtījums strādās izcili, nevar, tādēļ drīkstēs nosūtījumus izrakstīt arī papīra formātā.

Kā sola atbildīgais dienests, nosūtījumi uz izmeklējumiem būs pieejami e-vidē un ārstiem ļaus sistēmu vispirms lietot pārbaudes režīmā.

“Simtprocentīgi garantēt, ka viss strādās, mēs nevaram. Bet mēs uz to ejam! Ja radīsies problēmas, nosūtījumu varēs izrakstīt arī papīra formātā. Arī nosūtījumus uz izmeklējumiem ar dažiem izņēmumiem varēs noformēt e-vidē,” saka Burčenko.

Jaunajam pakalpojumam jābūt pieejamam jau pēc 20 dienām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu