Tiesa apcietina arī "Saskaņas" sponsoru (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem saistītajā kriminālprocesā aizturētais SIA "ALKOM-TRAN" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur lems par drošības līdzekļa piemērošanu.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem saistītajā kriminālprocesā aizturētais SIA "ALKOM-TRAN" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Krjačeks tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur lems par drošības līdzekļa piemērošanu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu arī uzņēmējam Aleksandram Krjačekam, kuru šonedēļ aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lietā par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) iepirkumiem, aģentūrai LETA apstiprināja advokāts Valdis Ulmanis.

Aizstāvis atzina, ka lieta, "protams ir saistīta ar RS," taču atteicās komentēt to plašāk, norādot, ka ir parakstījies par informācijas neizpaušanu. Tāpat viņš žurnālistiem sacīja, ka šodienas tiesas lēmumu plāno pārsūdzēt, kad būs iepazinies ar tā motivāciju.

Tiesas lēmumu Krjačeks var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā. Apcietinājums ir bargākais drošības līdzeklis. Kriminālprocesa likumā teikts, ka apcietinājumu var piemērot tikai tad, ja cita drošības līdzekļa piemērošana nevar nodrošināt, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas izmeklēšanas.

SIA "Alkom-Trans" līdzīpašnieks Krjačeks ir partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) biedrs, kā arī ziedojis naudu Rīgas domes valdošajai partijai "Saskaņa" un vēl 2002.gadā arī partijai "Jaunais laiks".

SIA "Alkom-Trans" mājaslapā norādīts, ka 2009.gadā aizsākts jauns virziens sadarbībā ar Čehijas uzņēmumu "Škoda Transportation", proti, sākta aktīva zemo grīdas tramvaju "Škoda 15T" ieviešana Latvijas tirgū. Tramvajus apkalpo "Alkom-Trans" speciālisti, teikts uzņēmuma mājaslapā.

Krjačekam pieder 60% daļu uzņēmumā "Alkom-Trans", bet pārējie 40% pieder Sergejam Ecinam.

Jau vēstīts, ka KNAB izmeklēšanā ir viens kriminālprocess par RS iepirkumiem. Šis kriminālprocess novembrī sākts pēc KNAB iniciatīvas un izmeklēšanā ir notikusi sadarbība ar Polijas Pretkorupcijas dienestu (CBA).

KNAB izmeklētajā kriminālprocesā tika aizturētas sešas personas, savukārt CBA izmeklētajā kriminālprocesā Polijā aizturētas divas personas. Pēc KNAB lūguma Latvijas tiesa jau šonedēļ piemēroja apcietinājumu RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktoram Igoram Volkinšteinam, uzņēmējam Mārim Martinsonam un Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonai Vladislavam Kozakam.

KNAB patlaban izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju nesniegs, tostarp, neatklājot Krimināllikuma pantus, pēc kuriem sākts kriminālprocess, taču apliecina, ka lietā netiek izmeklēta 800 000 eiro kukuļošana, ko savā preses paziņojumā minējis CBA, kura lietvedībā ir cits kriminālprocess.

"CBA lietvedībā ir pilnīgi cits kriminālprocess, un vienīgā saikne ar KNAB izmeklēto kriminālprocesu ir tajā, ka daļa no KNAB lietā iesaistītajām personām ir saistītas ar CBA izmeklēto lietu," norādīja birojā.

CBA paziņojumā teikts, ka Polijas dienesta un Latvijas KNAB kopīgas starptautiskas izmeklēšanas laikā Rīgā aizturēti cilvēki, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā. Paziņojumā norādīts, ka Rīgā KNAB aizturējis cilvēkus, kas palīdzējuši slēpt kukuli 800 000 eiro apmērā saistībā ar teju 200 autobusu un trolejbusu piegādi Rīgai. Konkursus 2013.-2016.gadā organizēja RS.

Kā pavēstīja Polijas pretkorupcijas dienesta pārstāvis Bjalistokas pilsētā, šie 800 000 eiro bija jāmaksā mazās daļās, maskējot tos kā maksājumus par fiktīviem konsultāciju pakalpojumiem caur virkni filiāļu Latvijā, Kiprā, Honkongā un Ķīnā, pirms tie nonāktu Rīgā.

LETA arhīvs liecina, ka 2016.gada oktobrī RS iepirkumā par ar ūdeņradi darbināmu transportlīdzekļu iegādi uzvarēja Polijā reģistrētais uzņēmums S.A. "Solaris Bus&Coach". Kopējā līgumcena bija 21 499 670 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Savukārt ar KNAB aizturēto uzņēmēju Martinsonu saistītā būvfirma SIA "Velve" iesaistīta RS ūdeņraža uzpildes stacijas būvniecības projektā.

Ar "Škoda Transportation" RS 2016.gadā noslēdza 62,59 miljonus eiro vērtu iepirkumu par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi. Par 52 miljoniem eiro uzņēmums tramvajus Rīgai piegādāja arī 2008.gadā.

Savukārt 2013.gadā RS noslēdza 131,64 miljonus vērtu iepirkumu ar "Škoda Electric" par 125 trolejbusu piegādi.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu