VL-TB/LNNK Rīgas domes frakcija sākusi vākt parakstus par neuzticības izteikšanu Ušakovam (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

 Pēc nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK Rīgas domes frakcijas iniciatīvas domes opozīcija sākusi parakstu vākšanu, lai rosinātu Rīgas mēra Nila Ušakova (S) atbrīvošanu no amata, aģentūrai LETA pavēstīja partijas pārstāvis Edvards Ratnieks.

Frakcija nav apmierināta ar pilsētas vairākiem pilsētas mēra pieņemtajiem lēmumiem, kā arī pauž viedokli, ka notiekošais ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) "ir pārāk liels korupcijas skandāls, lai priekšsēdētājs, kurš vienlaikus ir uzņēmuma kapitāla daļu turētājs, varētu saglabāt savu amatu". Viņuprāt, mēram bija jāseko līdzi uzņēmumā notiekošajam un tādēļ šobrīd personīgi ir jāuzņemas pilna atbildība par radušos situāciju.

""Saskaņa" ir dēvējama par RS partiju, varētu pat teikt, ka RS mazāk būtu dēvējama par domes uzņēmumu kā par "Saskaņas" uzņēmumu. Es ļoti ceru, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šo acīmredzamo saistību izgaismos ļoti precīzi," pauda frakcijas vadītājs Nauris Puntulis.

Savukārt Ratnieks uzsvēra, ka par uzņēmuma nesaimnieciskuma rādītāju uzskatāms fakts, ka pašvaldība regulāri tam ir piešķīrusi miljoniem eiro lielas dotācijas, jo uzņēmums pats nespējot tikt galā ar finansiālo slogu.

Vienlaikus opozicionāri norādīja, ka RS "šā brīža nedienas" nav vienīgais iemesls, kādēļ lemts rosināt Ušakova atkāpšanos. "Frakcijas ieskatā, domes struktūras pārņēmusi korupcija, tiesiskais nihilisms un organizatoriskais haoss, īpaši beidzamajā laikā," pauda Ratnieks, atsaucoties un neseno incidentu, kad frakcijai ilgstoši bija jācīnās, lai panāktu, ka tiek skatīts jautājums par nekustamā īpašuma nodokļu atvieglojumu piemērošanu Rīgā. Toreiz mērs no komitejas darba kārtības vienpersoniski šo jautājumu izņēma, bet sasaukto ārkārtas domes sēdi par šo jautājumu pārtrauca minūti pēc tās sākuma.

"Rīgas mērs vienpersoniski izlēmis atlikt vairākus jautājumus no domes darba kārtības uz savu galvu, ignorējot deputātu iebildumus. Šādi no darba kārtības "pazuda" arī jautājumi par Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētāja un viņa vietnieces ievēlēšanu, kā arī netika izskatīts vēl viens darba kārtībā esošs jautājums, kas arī pēc domnieku domām tika atlikts vienpersoniski," klāstīja Ratnieks.

Vienlaikus opozīcija atsaukusi pieprasījumu pēc ārkārtas sēdes, lai rosinātu RS valdes atstādināšanu, jo tā pati iesniegusi atlūgumus.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis kriminālprocesu, kas saistīts ar trim RS veiktajiem iepirkumiem. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Birojā skaidroja, ka kriminālprocess sākts par RS 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā RS veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi Ušakovam ceturtdien iesniedza atlūgumus.

Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vadīs bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie RS darbinieki - Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

KNAB izmeklētajā krimināllietā tiesa drošības līdzekli apcietinājumu piemērojusi piecām no sešām aizturētajām personām.

KNAB apliecināja, ka sestajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. KNAB arī nelūdza šai personai piemērot apcietinājumu. Aģentūrai LETA zināms, ka šī persona ir Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonas Vladislava Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina.

Šajā lietā apcietināti ir Kokinas kādreizējais biznesa partneris, dzīvesbiedrs Edgars Teterovskis, Krjačeks, RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, "Škoda Transportation" amatpersona Kozaks un vairākos citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu