KNAB aizturējis arī RS bijušo valdes priekšsēdētāju Bemhenu; lūgs piemērot apcietinājumu (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem saistītajā kriminālprocesā aizturētais bijušoais pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur lems par drošības līdzekļa piemērošanu.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja ar "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem saistītajā kriminālprocesā aizturētais bijušoais pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur lems par drošības līdzekļa piemērošanu. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa jau trešo stundu lemj par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lūgumu piemērot apcietinājumu bijušajam pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) valdes priekšsēdētājam Leonam Bemhenam.

Kā ziņots, piektdien Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturējis arī Rīgas satiksmes bijušo valdes priekšsēdētāju Leonu Bemhenu.

Pēc aģentūras LETA rīcībā esošas neoficiālas informācijas, Bemhena aizturēšana varētu būt saistīta ar to, ka kriminālprocesā par RS iepirkumiem kāds sniedzis jaunas liecības.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) Bemhenu atstādināja no amata saistībā ar KNAB sākto kriminālprocesu par RS iepirkumiem. Ceturtdien visi pieci RS valdes locekļi, tostarp Bemhens atkāpās no amata.

Ušakovs trešdien aģentūrai LETA norādīja, ka, pēc viņa rīcībā esošajām ziņām, Bemhenam nekāds statuss sāktajā kriminālprocesā nav piemērots, tai skaitā viņam nav piemērots arī liecinieka statuss. To Rīgas mēram esot apliecinājis pats Bemhens.

Kā ziņots, KNAB sāktais kriminālprocess ir saistīts ar trim RS veiktajiem iepirkumiem. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Birojā skaidroja, ka kriminālprocess sākts par RS 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013. gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013. gadā RS veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Šajā lietā šonedēļ apcietināti ir Kokinas kādreizējais biznesa partneris, dzīvesbiedrs Edgars Teterovskis, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, RS infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, "Škoda Transportation" amatpersona Kozaks un vairākos citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons. Ar Martinsonu saistītā būvfirma SIA "Velve" iesaistīta RS ūdeņraža uzpildes stacijas būvniecības projektā.

Sestajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. KNAB arī nelūdza šai personai piemērot apcietinājumu. Šī persona ir Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersonas Vladislava Kozaka savulaik vadītā, nu jau likvidētā uzņēmuma "Tram Servis Riga" valdes locekle Elīna Kokina.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi Ušakovam iesniedza atlūgumus.

Uzņēmuma valdē strādāja no valdes priekšsēdētāja amata atstādinātais Bemhens, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle.

Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vadīs bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie RS darbinieki - Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

Gan Geduševs, gan Zivtiņš RS valdes locekļi bijuši arī iepriekš, taču 2016.gadā no amata viņi tika atbrīvoti. Šādas izmaiņas bija saistītas ar izmaiņām likumā, kas regulē valdes lielumu pašvaldību uzņēmumos.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu