RS jaunā valde nākamnedēļ izvērtēšot ar kukuļņemšanu saistītos iepirkumus (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
SIA "Rīgas satiksme" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss .
SIA "Rīgas satiksme" pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss . Foto: Ieva Leiniša/LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) jaunā valde 17. decembrī sanāks uz pirmo sēdi, lai lemtu par iepirkumu, kas saistīti ar kukuļņemšanas lietu, turpmāko gaitu, šodien žurnālistiem sacīja RS pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss (S).

Matīss stāstīja, ka pirmdien no uzņēmuma juristiem saņems izvērtējumu par to, vai un kādā veidā ir iespējams lauzt konkrētos iepirkumu līgumus un kādas soda sankcijas uzņēmumam var draudēt. Pēc viņa teiktā, neviens no šiem iepirkumiem netiek īstenots ar Eiropas Savienības fondu atbalstu.

Matīss skaidroja, ka patlaban nav informēts par to, cik transportlīdzekļi konkrētajos iepirkumos vēl nav piegādāti. Tāpat viņš norādīja, ka gaida informācijas apkopojumu par finansēm, kas saistītas ar iepirkumiem, jo maksājumu procedūras esot dažādas - daļā iepirkumu samaksu veic tikai pēc transportlīdzekļu piegādes, daļā - pirms un tamlīdzīgi.

Jaunais uzņēmuma vadītājs vēl nevarot sniegt vērtējumu, kas varētu būt ļāvis izveidoties konkrētajai situācijai ar iepirkumiem - vai tā bijusi valdes atbildība, trūkumi iepirkuma kritērijos, darbinieku vaina vai kas cits.

"Kamēr nav skaidrs, kādēļ izveidojusies šāda situācija, es nevienu nevaru apsūdzēt," paziņoja Matīss, "vienlaikus gribu nomierināt visus uzņēmuma darbiniekus, ka nekādas masveida atlaišanas nenotiks un viņiem nav jāuztraucas. Nenoliedzami, pēdējo dienu notikumi ir atstājuši negatīvu ietekmi, taču RS ir labs uzņēmums un turpinās savu darbu."

Pirmdien jaunā valde plāno sanākt uz pirmo sēdi, lai lemtu par pilnvaru sadalījumu un turpmāko darbības plānu, taču kā primārie uzdevumi izvirzīti konkrēto iepirkumu izvērtēšana, uzņēmuma reputācijas atjaunošana un plāna izstrāde, kas nākotnē varētu palīdzēt izskaust korupciju RS iepirkumos.

Komentējot to, vai varēs uzticēties abiem jaunieceltajiem valdes locekļiem Edmundam Zivtiņam un Jānim Geduševam, ņemot vērā to, ka uzņēmuma valdē viņi strādājuši arī 2015. gadā, kad tika organizēts viens no kriminālprocesā iesaistītajiem iepirkumiem, Matīss sacīja, ka patlaban viņam neesot iemesla kolēģiem neticēt un, ka viņš pilnībā uzticas kapitāldaļu turētāja lēmumam.

Jaunais RS vadītājs neslēpa, ka notikušais atstājis negatīvu iespaidu par uzņēmumu, tādēļ dažādas sankcijas varētu sekot gan no sadarbības partneriem un aizdevējiem, gan kredītiestādēm. "Sadarbības partneri var pārskatīt sadarbības nosacījumus un kredītiestādes var mainīt kredītlikmes, tādēļ pirmais uzdevums mums ir novērst visus reputācijas riskus," sacīja Matīss, vienlaikus norādot, ka patlaban šādus signālus no sadarbības partneriem saņēmis nav.

Tāpat viņš vēl nekomentēja, vai plāno iesniegt savu kandidatūru uz RS valdes locekļa amatu brīdī, kad tiks izsludināts atklāts amata konkurss.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktais kriminālprocess ir saistīts ar trim RS veiktajiem iepirkumiem. Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Birojā skaidroja, ka kriminālprocess sākts par RS 2016. gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā RS veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Reaģējot uz KNAB operatīvajām darbībām, visi pieci RS valdes locekļi Ušakovam iesniedza atlūgumus.

Uzņēmuma valdē strādāja no valdes priekšsēdētāja amata atstādinātais Leons Bemhens, Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Emīls Jakrins, Jūrmalas domes deputāte Larisa Loskutova (S), Baldones novada domes deputāts Andrejs Požarnovs ("Gods kalpot mūsu Latvijai"), kā arī partijas "Gods kalpot Rīgai" biedre Inese Švekle.

Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vadīs bijušais satiksmes ministrs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie RS darbinieki - Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

Tikmēr Ušakovs iecēlis pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vadīs bijušais satiksmes ministrs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie RS darbinieki - Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu