Kāpēc tik daudzas valstis maina attieksmi pret marihuānu? (37)

Legālās marihuānas audzētava Kanādā Foto: Reuters/ScanPix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kanāda šogad legalizēja marihuānas lietošanu izklaides nolūkiem. Līdzīgu plānu apsver arī Meksikas un Luksemburgas jaunās valdības. Savukārt Jaunzēlandes valdība izvērtē iespēju rīkot referendumu, lai noskaidrotu iedzīvotāju nostāju šajā jautājumā. Mainoties sabiedrības un arī valdību attieksmei pret marihuānu, ir ļoti ticams, ka šo pašu ceļu izvēlēsies arī citas valstis. Tas rada jautājumus par to, kā šīs valstis nākotnē sadarbosies, lai kontrolētu legālās marihuānas tirgu un tā apgādāšanu.

Kas liek valstīm virzīties pretī marihuānas likumu mīkstināšanai, tostarp izvēloties arī pilnīgu legalizāciju - atbildi uz šo jautājumu meklē Lielbritānijas raidsabiedrība BBC. 

Karš pret narkotikām 

Tikai 2012.gadā Urugvajā paziņoja, ka tā kļūs par pirmo valsti pasaulē, kas legalizēs marihuānas lietošanu izklaides nolūkā. Šo Urugvajas lēmumu lielā mērā noteica valsts vēlme aizstāt noziedzīgo grupējumu īstenoto marihuānas tirdzniecību ar valsts regulētu legālu tirgu. 

Vēlāk tajā pašā gadā iedzīvotāji ASV Vašingtonas un Kolorādo štatā referendumos nobalsoja par marihuānas legalizēšanu izklaides nolūkiem. 

Toreizējais ASV prezidents Baraks Obama aktīvi kritizējis ASV gadu desmitiem īstenoto karu pret narkotikām, un Obamas prezidentūras laikā ASV valdība atkāpās no federālo narkotiku kontroles likumu piemērošanas, tādējādi dodot štatiem zaļo gaismu izvērtēt alternatīvas un pieņemt lēmumus narkotiku aprites kontroles jautājumos. 

Pēc Vašingtonas un Kolorādo štata lēmumu legalizēt  marihuānas lietošanas  izklaides nolūkos pieņēma vēl astoņi ASV štati, kā arī Kolumbijas apgabals. Vēl vairāki štati ir apstiprinājuši marihuānas lietošanas dekriminalizāciju. 

Savukārt marihuānas lietošana medicīniskiem nolūkiem šobrīd ir legāla 33 no 50 ASV štatiem. 

Nav apšaubāms, ka ASV sabiedrības nostāja marihuānas jautājumā ir mainījusies, bet ASV valdības politika šajā jautājumā ir mīkstinājusies. 

ASV aizsāktais pārmaiņu vilnis ir izplatījies tālāk Ziemeļamerikā. Oktobrī Kanāda valsts mērogā legalizēja marihuānas glabāšanu un lietošanu izklaides nolūkiem.

Tas, ka Meksika legalizēs marihuānu, izskatās gandrīz nenovēršami. Meksikas jaunā valdība ir ierosinājusi likumprojektu, kas legalizēs marihuānas lietošanu medicīniskiem un izklaides mērķiem, savukārt Meksikas Augstākā tiesa nesen par nekonstitucionālu atzina vispārēju marihuānas lietošanas aizliegumu. 

Līdzīgus soļus sper arī  citas valstis. Lai arī marihuānas tirdzniecība joprojām ir nelegāla, neliela daudzuma marihuānas glabāšana vairs nav krimināli sodāms pārkāpums vairākās valstīs, piemēram, Brazīlijā, Jamaikā un Portugālē. 

Spānijā ir legāla privāta marihuānas lietošana, tikmēr Nīderlandē marihuāna jau gadu desmitiem tiek pārdota specializētās kafejnīcās. 

Vēl lielāks skaits valstu atļauj medicīniskās marihuānas lietošanu. 

Pārmaiņas marihuānas jautājumā vērojamas arī citās valstīs. 

Lielbritānijā ārsti kopš šā gada novembra drīkst pacientiem izrakstīt medicīnisko marihuānu. 

Dienvidkoreja ir legalizējusi medicīnisko marihuānu, ieviešot stingrus kontroles pasākumus. 

Nāvessoda piespriešana diviem vīriešiem par kaņepju eļļas tirdzniecību Malaizijā ir raisījusi plašas debates par šā soda nesamērīgumu un iespējamo marihuānas legalizēšanu. 

Dienvidāfrika ir legalizējusi marihuānas lietošanu privātās telpās. Savukārt Lesoto ir kļuvusi par pirmo Āfrikas valsti, kas legalizējusi marihuānas audzēšanu medicīniskiem nolūkiem. 

Tikmēr Libāna apsver iespēju legalizēt marihuānas ražošanu medicīniskiem mērķiem, tādējādi veicinot valsts ekonomisko aktivitāti. 

Līdzšinējā ASV štatu pieredze ar medicīniskās marihuānas legalizēšanu liecina, ka medicīniskās marihuānas legalizēšana var mainīt sabiedrības nostāju arī pret marihuānu, kas tiek lietota izklaides mērķiem. 

Lielbritānijas Iekšlietu ministrija gan ir jau paziņojusi, ka marihuānu izklaides mērķiem valstī nav plānots legalizēt, tomēr vairāki politiķi jau pauduši viedokli, ka šo nostāju būtu nepieciešams pārskatīt. 

Legālais tirgus 

Daļai valstu virzoties marihuānas legalizācijas virzienā, citas valstis nevēlas atpalikt. 

Piemēram, vairākas Latīņamerikas valstis vēlas nodrošināt saviem zemniekiem piekļuvi potenciāli ļoti ienesīgajam medicīniskās marihuānas tirgum. 

Interesi par investīcijām legālās marihuānas nozarē arvien aktīvāk izrāda arī lielās korporācijas. 

Medicīniskās marihuānas tirdzniecība laika gaitā potenciāli var izvērsties arī tirdzniecībā izklaides nolūkiem, radot krietni lielāku un ienesīgāku tirgu. 

Galvenā problēma ir tā, ka marihuānu izlaides mērķiem šobrīd nav atļauts pārdot starptautiskās tirdzniecības darījumos. 

Saskaņā ar Starptautiskās narkotiku kontroles valdes noteikumiem, valstis šobrīd drīkst importēt tikai medicīnisko marihuānu. 

Šī situācija  potenciāli var radīt produkcijas trūkumu tirgū - tā tas notika Kanādā, kur vietējie ražotāji pēc marihuānas legalizācijas nespēja apmierināt milzīgo pieprasījumu. 

Ir skaidrs, ka, arvien vairāk valstīm legalizējot marihuānu, būs nepieciešams pārskatīt arī dažādas starptautiskās vienošanās. 

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu