Politologs: Amerika atkāpšanās varētu palīdzēt Ušakovam aizstāvēties pret domes atlaišanu (12)

Lauma Lazdiņa
, Ziņu redaktore / žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nu jau bijušā Rīgas domes vicemēra Andra Amerika atkāpšanās no amata varētu palīdzēt Rīgas domes mēram Nilam Ušakovam un domē valdošajam vairākumam aizstāvēties pret likumprojektu par galvaspilsētas pārvaldes atlaišanu, portālam TVNET norādīja politologs Ojārs Skudra.

Politologs bilda, ka nav īsti skaidrības vai Ušakovs un Ameriks ir sadalījuši pienākumus un atbildības jomas. “Nav zināms, vai Rīgas pārvaldē visu notiekošo vienpersonīgi kontrolē Ušakovs vai arī Amerika pakļautībā tomēr atrodas zināmas jomas,” skaidro Skudra.

“Ja “Rīgas Satiksme” ir Amerika atbildība, tad bijušais vicemērs teorētiski ir rīkojies pareizi, taču šeit ir būtiska nianse, kas Latvijā valdošo politisko situāciju atšķir no Rietumiem, - Ameriks nav nolicis mandātu,” saka Skudra, piemetinot, ka bijušais vicemērs tādējādi nav ievērojis politiskās ētikas principus.

Ja likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu nonāks Saeimā, tas, iespējams, tiks atbalstīts, saka Skudra, norādot, ka pret atlaišanu, protams, balsos politiskā partija “Saskaņa” un, iespējams, arī daži “politiskie spēki no Māra Kučinska valdības”.

Skudra atgādina VARAM ministra Kaspara Gerharda iepriekš teikto, ka viņš “neredz pamatu atlaist Rīgas domi”, taču nu ministra viedoklis strauji ir mainījies un viņš ir paziņojis, ka likumprojektu par domes atlaišanu jāskata steidzamības kārtā.

Jau vēstīts, ka Rīgas vicemērs Andris Ameriks  nolēmis atkāpties no amata.

Ameriks skaidroja, ka domē strādā 18 gadus. "Esmu strādājis pēc labākās sirdsapziņas, kam, manuprāt, pierādījums ir vēlētāju uzticība visu šo gadu laikā," sacīja Ameriks.

Politiķis akcentēja, ka katra politiķa dzīvē varot pienākt brīdis, kad reputācijas jautājums kļūst par pašu galveno. "Es negribu taisnoties par to, ko neesmu darījis," sacīja amatpersona, piebilstot, ka viņš vēlas izklāstīt savus faktus situācijā, kad "versijas un pieņēmumi ir kļuvuši par it kā neapstrīdamiem pierādījumiem".

Ameriks apliecināja, ka apcietināto uzņēmēju Māri Martinsonu viņš pazīst vairākus gadus - "līdzīgi kā daudzi citi Rīgā un Latvijā". Ameriks uzskata, ka pazīšanās ar Martinsonu ir cēlonis visām aizdomām. "Nekad, kopš viņu pazīstu, neesmu iesaistījies nekādos nelikumīgos darījumos vai arī tos veicinājis," uzsvēra politiķis. Viņš pārliecināts, ka izmeklēšana to arī pierādīs.

Ameriks uzsvēra, ka obligācijas, kas, viņaprāt, patlaban tiek minētas kā galvenais nodarījuma pierādījums, viņš iegādājies ar bankas starpniecību, piebilstot, ka šāda iespēja ir jebkuram cilvēkam Latvijā vai ārpus tās. Viņaprāt, viņa amatpersonas deklarācijās izsekojami visi darījumi, turklāt "nekad neviena uzraugošā vai tiesībsargājošā iestāde nav atradusi kādus pārkāpumus".

"Varu vēlreiz apstiprināt, ka nekādā veidā neesmu bijis saistīts ar "Rīgas satiksmes" iepirkumiem un tās nelikumīgajām darbībām, ko izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Man nav un nekad nav bijis nekāds statuss pašlaik esošajā kriminālprocesā," norādīja politiķis.

Ameriks uzskata, ka apstākļos, kad notiek izmeklēšana par konkrētiem likumpārkāpumiem Rīgas domē, viņa, Rīgas domes un partijas "Gods kalpot Rīgai" reputācija ir apdraudēta.

Ameriks sacīja, ka viņa vadītās partijas frakcija un valde tuvākajās dienās virzīs citu kandidātu domes vicemēra amatam. Atsakoties atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, Ameriks pēc sava paziņojuma atstāja preses brīfinga norises telpas.

Amerika preses pārstāvis Mareks Gailītis aģentūrai LETA apstiprināja, ka patlaban Ameriks saglabās valdes priekšsēdētāja amatu Rīgas Brīvostas pārvaldē.

Ameriks galvaspilsētas priekšsēdētāja vietnieka amatu ieņēmis kopš 2010. gada.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu