Pilsētvides aktīvisti rīkos publisko apspriešanu par Skanstes tramvaja izbūvi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Paula Čukrste/LETA

Tā kā Rīgas pilsētas būvvalde izlēmusi nerīkot sabiedrisko apspriešanu par Skanstes tramvaja līnijas izbūvi, 20. decembrī Rīgas domes telpās to apņēmušies rīkot vairāku sabiedrisko organizāciju pārstāvji.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas apkaimju alianses valdes priekšsēdētājs Kaspars Spunde, uz sabiedrisko apspriešanu tiek aicināts ikviens Rīgas iedzīvotājs, nevalstiskā organizācija, valsts un pašvaldības iestāžu atbildīgie darbinieki, jo sevišķi Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta, Rīgas būvvaldes, kā arī "Rīgas satiksmes" pārstāvji un Rīgas domes deputāti, lai skaidrotu un paustu savu nostāju par šā projekta realizāciju.

Sabiedriskās apspriešanas iniciatīvu virza vairākas nevalstiskās organizācijas, tostarp Rīgas Apkaimju alianse, "Lielo kapu draugi", "Pilsēta cilvēkiem", "Rada Brasa", "Par kokiem Rīgā" un citas, kuras pauž neapmierinātību ar procesu, kā tiek virzīts Skanstes tramvaja līnijas projekts, ignorējot nepieciešamību veikt tā sabiedrisko apspriešanu.

Aktīvistu rīkotajā sabiedriskajā apspriešanā plānots runāt par projekta finansiālo risku izvērtēšanu, ņemot vērā situāciju "Rīgas satiksmē", projekta ietekmi uz kultūrvēsturisko vidi, zaļo zonu un gaisa kvalitāti, kā arī projekta ietekmi uz transporta infrastruktūru un pārvietošanos pilsētā.

Kā pauda Spunde, Rīgas Apkaimju alianse no savas puses asi iebilst pret jebkura sabiedrībai un pilsētai nozīmīga projekta realizāciju, apejot pašas sabiedrības iesaisti. "Tas ir klajā pretrunā ar labas un atklātas pārvaldības principiem, par kuriem stingri iestājas alianse. Diemžēl praksē visbiežāk nākas saskarties ar novecojušu veidu, kā virzīt projektus - "izlemt, paziņot, aizstāvēt", kamēr mūsdienu metodei vajadzētu būt - "apzināt, apspriest, un tikai pēc tam izlemt"," sacīja Spunde.

Kā ziņots, 12.decembrī, piedaloties Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas izbraukuma sēdē, vairāki iedzīvotāji pašvaldības pārstāvjiem veltīja pārmetumus par to, ka par Skanstes tramvaja izbūvi netika rīkota publiskā apspriešana.

Toreiz klātesošie iedzīvotāji uzstājīgi domniekus iztaujāja par to, kura institūcija izlēmusi, ka par projektu nevajag rīkot sabiedrisko apspriešanu un cik cilvēkiem būtu jāparakstās, lai novērstu, piemēram, koku izciršanu. "Ja 1000 pateikts - necērtam kokus -, vai projekts tiks pārskatīts? Ja parakstīsimies, ka vajag velojoslas, - vai tās būs," taujāja iedzīvotāji.

Par apspriešanas nerīkošanu atbildīga esot Rīgas būvvalde, taču par to, cik cilvēkiem būtu jāiesaistās, lai viņu viedoklis tiktu ņemts vērā, atbildi nebija spējīgi sniegt ne Satiksmes departamenta, ne Pilsētas attīstības departamenta, ne "Rīgas satiksmes", nedz arī citu institūciju pārstāvji.

"Rīgas tramvaja infrastruktūras attīstība" projekta būvprojektu par 2,05 miljoniem eiro izstrādā SIA "BRD projekts". Būvprojektēšanu paredzēts dalīt piecās kārtās - jaunizbūvējamais posms sadalīts divās kārtās, savukārt pārbūvējamais - trīs.

Projekts paredz 3,6 kilometrus garas jaunas līnijas izbūvi pa maršrutu Pērnavas iela - Senču iela - Zirņu iela - Skanstes iela - Sporta iela, un vēl apmēram trīs kilometrus garas esošās 5. un 9. tramvaja maršrutu infrastruktūras rekonstrukciju līdz pilsētas centram.

Patlaban Rīgas būvvalde izsniegusi jau visu piecu posmu būvatļaujas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu