Latviski izdota viena no atzītākajām jaunās fantastikas grāmatām (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
“Pilsēta un pilsēta”
“Pilsēta un pilsēta” Foto: publicitātes

Apgāds “Prometejs” izdevis vienu no atzītākajām jaunās fantastikas grāmatām – Čaina Mjēvila (China Miéville) romānu “Pilsēta un pilsēta” (The City & The City), informē izdevēji.

Romāns 2010. gadā saņēma gandrīz visus prestižākos žanra apbalvojumus, ieskaitot "Hugo", "Locus", Artūra Č. Klārka un Pasaules fantāzijas balvu, bet 2018. gadā tika ekranizēta BBC miniseriālā. 

Noskaties rullīti.

Romāna darbība noris Bešelā, nelielā Austrumeiropas pilsētvalstī, kur tiek atrasta noslepkavota sieviete. Meklējot vainīgos, izmeklētajam Borlū ir jādodas uz Ulkomu – otru valsti, kas atrodas tās pašas pilsētas teritorijā, – un jāiemācās nemanīt savu dzimteni, redzēt tikai šo jauno pasauli. Ar savu ulkomiešu kolēģi Kusimu Dhatu viņš nonāk bīstamā pagrīdes pasaulē pie ultranacionālistiem, kuri cer iznīcināt kaimiņpilsētu, un apvienotājiem, kuri sapņo, ka abas pilsētas reiz kļūs par vienotu veselumu. Viņiem pretī stājas Bešelas un Ulkomas politiskā un korporatīvā vara, kā arī tā vēl baisākā vara, kas mīt starp abām pilsētām.

Kafku, Filipu K. Diku, Raimondu Čandleru un “1984” pamīšus atgādinošā “Pilsēta un pilsēta” ir vienlaikus kriminālromāns, fantāzijas darbs un eksistenciāls trilleris, kas visus žanrus paceļ līdz galvu reibinošiem mākslinieciskiem un metafiziskiem augstumiem.

“Čaina Mjēvils ir savas paaudzes, iespējams, meistarīgākais zinātniskās fantastikas autors. [..] Romāns ir lielisks, aizraujošs slepkavības izmeklēšanas stāsts Filipa K. Dika garā, kas pakāpeniski atveras, kļūstot par ko lielāku un nozīmīgāku, nekā lasītājs sākotnēji domājis.” The Guardian

“Acis atdaroša, žanru robežām pāri stāvoša grāmata. Kafkas un Orvela vārdi tiek piesaukti pārāk viegli, runājot par jebko kaut mazliet neparastu, bet šajā gadījumā tie patiešām ir cienīgi salīdzinājumi,”

tā raksta "The Times"

“Jaunā gadsimta literatūra,” Nīls Geimens.

Čaina Mjēvils

Čaina Mjēvils (1972) ir angļu rakstnieks, politiskais aktīvists un akadēmiķis. Savus darbus viņš pats mēdz raksturot kā “dīvaino literatūru” un pieskaita sevi rakstnieku kustībai, kas sevi dēvē “Jauno dīvaino” literatūru (New Weird). Č. Mjēvila darbi ir ieguvuši visus prestižākos fantastikas un fantāzijas žanra apbalvojumus gan Lielbritānijā, gan Francijā, Vācijā, Japānā un citviet. Viņš arī ir viens no retajiem t.s. ”žanru literatūras” autoriem, kura darbi ir nominēti prestižām daiļliteratūras balvām.

No angļu valodas tulkojis Vilis Kasims.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu