Latvijas armija no vietējiem ražotājiem iegādāsies bezpilota lidaparātu sistēmas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zilgma Kukle / LETA

Aizsardzības ministrija (AM) ir noslēgusi vienošanos ar Latvijas bezpilota lidaparātu sistēmu ražotājiem "UAV Factory" un "Atlas Aerospace" par bezpilota lidaparātu sistēmu piegādi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS).

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS), komentējot līguma noslēgšanu, norādīja, ka sadarbība ar Latvijas ražotājiem ir būtisks pamats valsts aizsardzības spēju stiprināšanā. "Izvēloties bezpilota lidaparātu sistēmu piegādātājus, īpaša uzmanība tika pievērsta piegāžu drošībai, ko krīzes situācijās lielā mērā var nodrošināt Latvijas ražotāji un kas ir būtiska, ņemot vērā reģionālās drošības izaicinājumus," norādīja Bergmanis.

Ministrijā skaidroja, ka bezpilota lidaparātu sistēmu iegāde stiprinās NBS teritorijas novērošanas un izlūkošanas, kā arī netiešās uguns atbalsta vadības spējas. Iegādātās bezpilota lidaparātu sistēmas paredzēts izmantot arī, sniedzot atbalstu glābšanas, meklēšanas vai līdzvērtīga rakstura civilās operācijās.

Piedāvātās bezpilota lidaparātu sistēmas tika vērtētas NBS mācībās un praktiskās demonstrācijās, kā arī tika veikta to tehnisko rādītāju un sagaidāmo iegādes, uzturēšanas un turpmākas modernizācijas izmaksu analīze, salīdzinot ar citiem pasaules tirgū pieejamiem ekvivalentiem.

Uzņēmumi "UAV Factory" un "Atlas Aerospace" atbilst NBS bezpilota lidaparātu attīstības koncepcijas prasībām. Saskaņā ar noslēgto vienošanos sadarbību paredzēts sākt pakāpeniski, sākotnēji realizējot pirmo bezpilota lidaparātu testa partiju iegādi. Veiksmīgas partnerības gadījumā sadarbību plānots attīstīt, uzņēmumiem turpinot bezpilota lidaparātu sistēmu pielāgošanu, uzlabošanu un modernizēšanu atbilstoši NBS vajadzībām.

Ministrijā skaidroja, ka uzņēmums "UAV Factory" ir dibināts 2009.gadā un tam ir pārdošanas biroji Latvijā un ASV. Uzņēmums ir viens no vadošajiem bezpilota lidaparātu sistēmu pasaules līmeņa piegādātājiem. Uzņēmuma ražotie lidaparāti un videokameras tiek pārdoti vairāk nekā 50 pasaules valstīs militārām, civilām un akadēmiskām vajadzībām.

Savukārt 2016.gadā dibinātais Latvijas uzņēmums "Atlas Aerospace" ražo bezpilota lidaparātus, kā arī ir sācis bezpilota lidmašīnu ražošanu. "Atlas Aerospace" pārdod produkciju vairākās ārvalstīs, tostarp Francijā, Vācijā un Nīderlandē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu