Vīķe-Freiberga: Ārkārtas vēlēšanu gadījumā 13.Saeimas partijas var zaudēt daļu atbalsta (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Valsts ekspresidente Vaira Vīķe-Freiberga.
Valsts ekspresidente Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Zane Bitere/LETA

Ja valdības veidošanas sarunas nonāks tādā strupceļā, ka nāksies rīkot Saeimas ārkārtas vēlēšanas, tad pašreizējā parlamentā ievēlētie politiskie spēki varētu zaudēt daļu atbalsta, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Vaicāta par potenciālajiem valdības veidošanas scenārijiem, kādreizējā Valsts prezidente norādīja, ka viens no iespējamajiem iznākumiem ir parlamenta ārkārtas vēlēšanas, taču 13.Saeimā iekļuvušajām partijām tas diez vai būtu izdevīgi. Tādā gadījumā pastāvot iespēja, ka patlaban ievēlētās partijas vairs negūs tādu atbalstu, kādu guva šā gada oktobrī notikušajās vēlēšanās, un ar ko dažas no tām tik ļoti lepojas. Ārkārtas vēlēšanu gadījumā pie varas var nākt jauni spēki, kas ir vēl sliktāki par tiem, par kuriem ļaudis tagad sūdzas, brīdināja Vīķe-Freiberga.

Komentējot politiķu nespēju ilgstoši izveidot jauno valdību, eksprezidente atzina, ka, protams, nav par to priecīga. "Mans vienīgais mierinājums ir tas, ka ir valstis ar stabilu demokrātiju, kurās [ar valdības veidošanu] iet tikpat bēdīgi un vēl bēdīgāk," atzina Vīķe-Freiberga.

Saeimā iekļuvušajām partijām eksprezidente atgādināja, ka vēlētāji uz tām raugās ar gaidām un cerībām panākt rezultātu, nevis tikai mīņāšanos uz vietas. Pēc viņas domām, jaunajai valdībai ļoti svarīgi būs stiprināt tiesiskumu un izskaust korupciju, uz kuras postu norādījusi pat ASV vēstniece Latvijā.

Uz jautājumu, vai saskata iespēju valdību izveidot "Jaunās Vienotības" politiķim Krišjānim Kariņam, Vīķe-Freiberga konkrēti neatbildēja, taču viņa netieši norādīja, ka Kariņam būtu jāaudzē politiskie muskuļi. "Ja cilvēkam pietrūkst muskuļu, tad viņam jāsāk iet uz trenažieriem, lai uzbūvētu muskuļus, lai uzbūvētu savu politisko gribu un varēšanu, ja viņam tās pietrūkst."

Eksprezidente aicināja potenciālo premjera amata kandidātu paturēt prātā valsts galvenos attīstības virzienus, kā arī nezaudēt gribu, varēšanu un drosmi turēties pie principiem.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu