Jauns gads – jauns sākums jeb no kā atbrīvoties pirms jaunā gada (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Tuvojoties gada noslēgumam, daudzi steidz sagatavot jaunā gada apņemšanos sarakstu, kā arī atbrīvoties no vecajām un liekajām mantām. Pirms gatavojies Vecgada ballītei mājsēdē un sāc novākt dažus Ziemassvētku rotājumus, atlasi arī lietas, kuras vairs nevēlies redzēt nākamajā gadā.

Veci un nolietoti spilveni

Spilveni ir īsti baktēriju, sēnīšu un citu netīkamu mikroorganismu magnēti, tāpēc tos ir ieteicams mainīt ik pēc diviem gadiem, taču ne vienmēr to gadās ievērot. Ja spilvens tiek lietots vairākus gadus no vietas, ir pienācis to nomainīt pret jaunu. Vecos spilvenus vari ziedot.

Foto: Unsplash

Pusdedzinātas sveces

Katram mājās ir kādas lielākas vai mazākas sveces, kuras jau ir dedzinātas, bet noliktas malā un par tām aizmirsts. Ja konkrētās sveces vairs nav aktuālas vai arī to vietā stājušās zem Ziemassvētku eglītes atrastās, atbrīvojies no liekajām. Gadījumā, ja vēlies saglabāt trauku, kas nācis līdz ar sveci, – izkausē parafīnu mikroviļņu krāsnī un pārlej to vienreizlietojamajā glāzē, atdzesē to un izmet.

Gadiem valkātas ziemas drēbes un aksesuāri

Pastāv liela iespēja, ka kādā garderobes plauktā atradīsi vecas šalles, cepures un cimdus, kurus tā arī neesi izmantojis jau vairāk nekā divus gadus. Tas pats attiecas uz ziemas virsjakām, džemperiem un bērnu kombinezoniem. Savāc vecās drēbes un ziedo tās.

Foto: Unsplash

Atvērti pārtikas produktu iepakojumi virtuves skapītī un ledusskapī

Pirms gatavojies Jaunā gada sagaidīšanai, pārskati savus virtuves krājumus. Bieži vien galvenais vaininieks virtuves nekārtīgumā ir atvērtas un ilgstoši neizlietotas pārtikas produktu pakas virtuves skapīšos. Pārskati, kurus produktus nav sanācis aiztikt jau vairākus mēnešus, un no tiem atbrīvojies. Tas pats attiecas uz ledusskapi – varbūt tajā stāv atvērtas un neizlietotas mērces vai konservu burkas. Savukārt, ja virtuvē atrodi neatvērtus pārtikas produktus, piemēram, pupiņu konservus, ievārījumus vai makaronu pakas, kurus negrasies lietot, tos var atdot ziedojumiem.

Medikamenti ar beigušos derīguma termiņu

Arī zāļu skapītim jauna elpa nāktu par labu – pārskati tajā esošos medikamentus un to derīguma termiņus. Ja zāles tā arī nav izdevies izlietot noteiktā termiņā, tās, visticamāk, turpinās lieki aizņemt vietu, turklāt pēc derīguma termiņa beigām tās kļūst mazāk efektīvas vai pat kaitīgas. Ņem vērā – medikamentus nedrīkst izmest līdz ar citiem atkritumiem – tie ir jānodod aptiekās.

Foto: Unsplash

Liekas krūzes

Krūzītes ir laba dāvana, kas neprasa milzu izmaksas, tieši tāpēc tās pēc neskaitāmām dzimšanas dienām, darba pasākumiem un Ziemassvētkiem sakrājas neiedomājamā daudzumā. Lai arī dažas no tām patiesi var būt vērtīgas, tomēr krūzītēm ar neiztīrāmiem tējas nosēdumiem vai plaisām vairs nav vietas virtuves skapītī. Tas pats attiecas arī uz tējas servīzēm, no kurām palikušas tikai apakštasītes vai tikai krūzītes.

Cieti un apspuruši dvieļi

Dvieļi ir jāmazgā samērā bieži, tāpēc šis mājas tekstils nolietojas zibenīgi. Ja dvieļi ir kļuvuši plāni, cieti, savēlušies vai sarāvušies, ir pienācis laiks no tiem atbrīvoties. Vecos dvieļus vari ziedot dzīvnieku patversmēm.

Foto: Unsplash

Bukleti un katalogi

Bukleti no lielveikaliem, katalogi un citi bezmaksas izdales materiāli bieži vien nemanot sakrājas žurnālu kaudzē. Rūpīgi pārskati žurnālgaldiņa saturu un izmet bukletus un citus bezjēdzīgus izdales materiālus.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu