RS koruptīvo līgumu laušanas iespējas vērtēs "Ernst & Young Baltic" (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Iespējas lauzt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētajā korupcijas lietā figurējošo pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" iepirkumu līgumus vērtēs auditorkompānija "Ernst & Young Baltic", aģentūru LETA informēja "Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktros Zaķis.

Saskaņā ar noslēgto līgumu kompānija mēneša laikā veiks uzņēmuma iepirkumu procedūru un dokumentācijas juridisko izvērtēšanu un analīzi, kā arī izstrādās un iesniegs ziņojumu par finanšu darbību. Tāpat tiks sagatavots juridiskais ziņojums par attiecīgo līgumu slēgšanu un izpildi, kā arī ziņojums par krāpšanas riskiem un to novēršanu.

Uzņēmuma iesniegtos ziņojumus "Rīgas satiksmes" valde ņems vērā, lemjot par nākamajiem darbības soļiem.

"Rīgas satiksmes" pārstāve Baiba Bartaševiča aģentūrai LETA norādīja, ka sadarbības līgums ar kompāniju tiks noslēgts janvāra sākumā, taču līguma summa patlaban vēl neesot noteikta. "Līguma summa būs atkarīga no darba apjoma, taču patlaban vēl nav skaidrs, cik liels darbs kompānijai būs jāveic - cik padziļināti jāizpēta iepirkumi, cik liels dokumentu apjoms jāapstrādā un tamlīdzīgi," teica Bartaševiča.

Maksimālā rezervētā summa šai sadarbībai esot 125 000 eiro, taču gala izmaksas varētu būt mazākas, pieļāva uzņēmuma pārstāve.

"Firmas.lv" pieejamie dati liecina, ka 99,99% SIA "Ernst & Young Baltic" pieder igauņu uzņēmumam "Baltic Network", bet 0,01% - Lielbritānijas uzņēmumam "Ernst&Young Europe LLP". 2017.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 12,21 miljons eiro, bet peļņa - 2,17 miljoni.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Kriminālprocesā tiek izmeklēta amatpersonu kukuļošana un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa decembra sākumā sešām no septiņām šajā lietā aizdomās turētajām personām kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Pēc astoņu dienu apcietinājuma atbrīvots tika ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks. Savukārt apcietināti joprojām ir bijušais "Rīgas satiksmes" vadītājs Leons Bemhens un infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, citos kriminālprocesos figurējošais uzņēmējs Māris Martinsons un uzņēmējs Edgars Teterovskis

Kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šajā lietā veica aizturēšanas, no amata atkāpās visa "Rīgas satiksmes" valde. Tikmēr uzņēmuma kapitāldaļu turētājs un Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) darbā iecēla pagaidu valdi trīs cilvēku sastāvā. Pagaidu valdi vada bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss un tajā iekļauti arī divi pašreizējie "Rīgas satiksmes" darbinieki - Satiksmes un organizācijas nodaļas direktors Edmunds Zivtiņš un Drošības un risku vadības nodaļas direktors Jānis Geduševs.

Viens no jaunās valdes izvirzītajiem uzdevumiem bija piesaistīt starptautisku auditorkompāniju, kas veiktu iepirkumu procesu, līgumu un finanšu pārvaldības izvērtēšanu un sagatavotu priekšlikumus šo procesu uzlabošanai.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu