Pašiem sava sporta zāle – kā radīt mājas sporta zāli, kuru patiešām izmantosi (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Pieaugot sporta un fitnesa kultūrai, ne viens vien šajā gadā ir apņēmies sportot vairāk un biežāk, kā arī iegūt savu ideālo figūru. Ne mazums ekspertu atzīs, ka efektīvākais veids, kā motivēt sevi nodoties fiziskajām aktivitātēm, ir izveidot savu sporta stūrīti vai kādā  telpā ieviest sporta zāles cienīgu ekipējumu.

Mūsdienās sporta kultūra aug arvien straujāk, tāpēc interneta mudžekļos ir iespējams atrast vairākas video pamācības, aplikācijas un citas palīgrīkus, kas ierādīs, kā iegūt modeļu cienīgus augumus mājas apstākļos bez īpašas tehnikas vai sporta ekipējuma. Jāteic, ka treniņu zonas iekārtošana nebūt nenozīmē, ka šāda iespēja ir vien lielu savrupmāju vai dzīvokļu īpašniekiem – treniņiem pietiks ar pavisam nelielu brīvu laukumu un jogas paklāju, tomēr šo zonu var papildināt un paplašināt ar īpašu tehniku un ekipējumu.

Pirms pārvērt veselu telpu par sporta zāli, uzstādi reālistiskus mērķus savai treniņu zonai un tās izkārtojumam. Tāpēc ir vērtīgi pašam sev uzdot šādus jautājumus:

* Ko tu grasies panākt savā mājas sporta zālē?

* Cik daudz vietas būs nepieciešams?

* Cik daudz cilvēku to izmantos?

* Kāda veida treniņus veiksiet?

* Kāds ir zāles izveidošanas budžets?

Atbildot uz šiem jautājumiem, taps skaidrs aptuvenais treniņu zonas vai zāles dizains un tam nepieciešamais ekipējums. Ņem vērā, ka uz šiem jautājumiem ir jāatbild maksimāli godīgi, un neiegādājies speciālas iekārtas pirms konsultēšanās ar jomas speciālistu. Ne mazums cilvēku iegādājas sporta ekipējumu, kas tā arī netiek izmantots, tādējādi lieki iztērējot naudu un vietu mājoklī.

Izvēlies pareizo zonu

Pirms izvēlies, kādu ekipējumu gādāt vai kādas aktivitātes grasies veikt, koncentrējies uz piemērotākā mājas stūrīša vai telpas izvēli – tā pēcāk ietekmēs to, cik regulāri vēlēsies nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm. Dažkārt loģiskākā izvēle ir pagrabi: glīti iekārtots un apsildāms pagrabs var būt ideālā vieta sporta zāles ierīkošanai – tā atrodas nostāk no pārējām telpām un tajā bieži vien ir cementa grīda, kas spēj izturēt lielāku svaru un triecienus. Arī garāžām ir savas priekšrocības. Tomēr ne vienmēr sporta zālei ir nepieciešamas plašākas telpas – pietiks, ja dzīvoklī atbrīvosi nelielu laukumu, kur izklāt sporta paklājiņu. Ņem vērā – ja sporta zona atradīsies viesistabā vai virtuves tuvumā un mājoklī ir vairāki iemītnieki, rēķinies, ka iztraucēšana būs regulāra.

Fokusējies uz grīdu

Grīda ir viens no galvenajiem aspektiem treniņu laikā – šeit tā darbosies kā piektā siena. Pirms ķeries pie sporta zonas iekārtošanas, iegādājies kvalitatīvu gumijas paklājiņu. Savukārt, ja potenciālajā sporta zālē grasies veikt remontu, lūko pēc izturīgiem materiāliem, piemēram, bambusa parketa, vinila lamināta, korķa vai dēļu grīdas.

Radi motivējošu telpu

Iekārtojot sporta zāli, rūpējies, lai tajā valdītu patīkama atmosfēra un būtu vēlēšanās to izmantot. Pievērs uzmanību apgaismojumam – sporta telpām ir ieteicams būt gaišām, tāpēc būtisku lomu spēlēs arī sienas krāsas. Parūpējies, lai šeit būtu arī spoguļi, kuri sporta zālē pildīs divas funkcijas – tajos varēs novērot progresu, tie arī atstaros gaismu un padarīs telpu plašāku un gaišāku.

Netaupi uz detaļām

Profesionāla izskata sporta zālē īpaša nozīme būs katram sīkumam – vieta apaviem, novietne hantelēm, svariem vai matračiem, krēsls sēdēšanai un ūdens pudeles novietošanai, mūzikas sistēmai un pat dekoratīviem materiāliem, piemēram, plakātiem. Sakārtota vide un speciāli statīvi sporta ekipējumam liks ne tikai sporta zālei izskatīties sakārtotākai un vizuāli patīkamākai, bet tā arī radīsi aicinošu vidi, kurā būs vēlme uzturēties un nodoties fitnesam biežāk.

Pieturies pie mērķa

Mājas sporta zāle ir diezgan dārga, bet vienlaikus arī izdevīga investīcija, kas var ietaupīt naudu, ko citādi tērētu dārgiem sporta zāles abonementiem, turklāt tā padarīs sporta nodarbības vieglāk pieejamas un galu galā rosinās sasniegt izvirzītos mērķus. Mājas sporta zālē nebūs situācijas, kurās no rīkiem būtu jānoslauka citu cilvēku sviedrus vai jāgaida, kad atbrīvosies izraudzītais sporta ekipējums, kā arī dušas nebūs jādala ar svešiem cilvēkiem. Tomēr, lai uzturētu sporta zāli aktīvu, centies to radīt enerģisku un mājīgu – papildini sienas ar motivējošiem citātiem; plakātiem, kuros redzami cilvēki ar iecerēto ķermeņa figūru, vai pat izliec paša izcīnītās medaļas un trofejas no maratoniem un sacensībām.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu