Krievijas žurnālisti CĀR nogalināti rūpīgi plānotā operācijā; viņiem sekots jau no paša sākuma (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Trim Krievijas žurnālistiem, kas pagājušā gada jūlijā tika nogalināti Centrālāfrikas Republikā (CĀR), tika sekots jau kopš viņu ierašanās valstī. Žurnālistiem sekojis vietējais policists, kas par saviem novērojumiem, visticamāk, informējis Krievijas pārstāvjus, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Žurnālisti Orhans Džemals, Aleksandrs Rastorgujevs un Kirils Radčenko tika nogalināti 30.jūlijā neilgi pēc tam, kad bija ieradušies kara plosītajā valstī, lai strādātu pie filmas par Krievijas privāto algotņu organizāciju "Vagner".

Krievijas žurnālistiem tika uzbrukts no slēpņa uz kāda nomaļa ceļa.

Saskaņā ar oficiālo versiju, viņi gājuši bojā laupīšanas uzbrukumā. Tomēr šī versija tikusi apšaubīta jau no paša sākuma.

Tagad – pusgadu pēc žurnālistu nāves – atklātībā nonākuši jauni pierādījumi, ka žurnālisti nogalināti rūpīgi plānotas operācijas rezultātā un ka viņiem sekots jau kopš brīža, kad Džemals, Rastorgujevs un Radčenko ieradās CĀR.

Kā tagad noskaidrojuši ar Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska saistītā centra “Dosjē” žurnālisti, trijotnei sekojis kāds vietējais policists, kurš regulāri sazinājies ar viņu automašīnas šoferi.

Tāpat ir pamats uzskatīt, ka viņš sazinājies ar cilvēkiem, kas ir saistīti ar “Vagner”.

Nogalināto žurnālistu braucienu uz CĀR finansēja Kremļa kritiķa Mihaila Hodorkovska izveidotais pētnieciskās žurnālistikas centrs.

Kā noskaidrojis “Dosjē”, Džemalam, Rastorgujevam un Radčenko sekojis vietējais policists Emanuels Kotofio.

Pagājušā gada jūlija beigās viņš teju 50 reizes sazvanījās ar Benvjeno Duvokamu, kurš bija Krievijas žurnālistu šoferis.

Zīmīgi, ka šoferis bija vienīgais, kurš izdzīvoja uzbrukumā žurnālistiem.

Duvokama iepriekš strādājis CĀR policijā.

“Dosjē” rīcībā esošā informācija arī liecina, ka Kotofio iepriekš Sudānā izgājis militāro apmācību, ko vadījuši instruktori no Krievijas.

“Dosjē” apgalvo, ka pirms un pēc žurnālistu slepkavības Kotofio vairākas reizes pa telefonu sazinājies ar kādu Aleksandru Sotovu, kurš, visticamāk, ir “Vagner” pārstāvis.

Krievija savu klātbūtni CĀR būtiski sāka pastiprināt pagājušā gada sākumā, kad tā saņēma ANO Drošības padomes atļauju piegādāt CĀR ieročus.

Krievija uz CĀR nosūtīja arī aptuveni 170 militāro instruktoru, no kuriem gandrīz visi ir privātie algotņi.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu