Minimālistam būt nav nemaz tik grūti – idejas, kā piekopt šādu dzīvesveidu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Katram izpratne par minimālista dzīvesveidu ir citādāka – vieni uzskata, ka šā dzīvesveida piekopēji izvairās no liekiem atkritumiem un to mājās nav nevienas liekas detaļas, taču citiem minimālisms saistās ar interjeru, kurš ieturēts skandināvu askētiskajās notīs. Savā ziņā abi minējumi ir patiesi, tomēr, lai sāktu dzīvot minimālistiski, nav jāsāk ar drastiskām dzīvesveida pārmaiņām. Dzīvot pēc minimālisma principiem nav grūti – lūk, dažas idejas, kā dzīvot minimālistiskāk.

Uzstādi vīziju

Noskaidro, kāda ir tava personīgā izpratne par minimālismu interjerā un dzīvē. Vai tas nozīmē, ka mājoklī atradīsies tikai pašas nepieciešamākās mantas vai mēbeles? Vai arī pietiek tikai ar atbrīvošanos no dažādiem sīkumiem? Vai minimālisms saistās tikai ar dzīvošanu ar iespējami mazāk mantām vai jaunu pirkumu ierobežošanu? Minimālisma dzīvesveidam nav noteikta viena un “pareiza” pieeja – katram var būt savi principi un “knifiņi”, kā dzīvot vienkāršāk.

Minimālisma dzīvesveids nav kaut kas, ko varētu sākt piekopt ar vienu gājienu vienā dienā. Sāc lēnām un pakāpeniski, nosakot skaidrus mērķus un vīziju. Sāc ar sīkumiem un nosaki, cik ilgā laika posmā spersi pirmos soļus minimālisma pasaulē, piemēram, brīvdienās atbrīvosies no liekajām mantām vannasistabā, bet nākamās nedēļas brīvdienās izlaidīsi braucienu uz lielveikalu. Pieraksti savus plānus un mērķus un iemeslus, kādēļ vēlies tos izpildīt. Šādā veidā radīsies skaidrs plāns un nenāksies nožēlot, ka izmeti kaut ko svarīgu.

Foto: Unsplash

Izlem, kādā veidā mājoklis var palīdzēt ieturēt minimālisma principus

Viens no misijas “minimālistisks dzīvesveids” punktiem varētu būt vērsts tieši uz mājokļa interjeru. Tas ir liels solis katram, kas jau ilgstoši īrē vai dzīvo savā īpašumā, bet ne neiespējams. Laika gaitā vairums no mums, pašiem nemanot, teju vai apaug ar mantām, taču minimālisma ietvaros dekori, sīkumi un citas lietas nereti iet secen. Arī kopējais mājas interjers ir veidots ar domu “pēc iespējas mazāk”, kas nozīmē, ka šādā mājoklī valda askētisms un vienkāršība.

Arī šajā gadījumā sāc ar konkrētu mērķi – ko vēlies ar to panākt? Ja grūti izlemt, kā iekārtot mājokli, ņem palīgā dažādas iedvesmojošas fotogrāfijas sociālajos tīklos, žurnālu izgriezumus vai meklē idejas interjera salonos. Šādi būs vieglāk vizualizēt savu sapņu mājokli un atrast risinājumus esošajai interjera situācijai.

Atbrīvojies no niekiem un krāmiem

Minimālisma dzīvesveidā pavisam acīm redzama nianse ir atturēšanās no liekām mantām un krāmiem, tāpēc pirms šāda dzīvesveida sākšanas pirmais solis ir mājas attīrīšana. Sadali mēbeles, apģērbus, grāmatas, virtuves piederumus un citus liekos sīkumus un ziedo tos. Ja nespēj šķirties no kādām mantām, bet arī šaubies par to lietderību, paslēp un novieto tās noliktavā vai garāžā. Ja pēc vairākiem mēnešiem vairs neilgojies pēc noslēptās mantas, tad būs skaidrs, ka no tās ir vērts atbrīvoties.

Foto: Unsplash

Māci sev dzīvot ar mazāk mantām

Ja ilgākā periodā komfortam un dažādām ierīcēm ir liela nozīme, tad minimālisms var sagādāt grūtības. Sākot šādu dzīvesveidu, apsver domu ieviest “nekomfortablās” nedēļas nogales, kurās atsakies no dārgiem frizieru salona apmeklējumiem vai regulāriem kinoteātra apmeklējumiem. Laika gaitā manīsi, kurām nodarbēm ir vērts atmest ar roku un kuras ir pārāk vērtīgas un nozīmīgas.

Regulāri sev vaicā: “Vai man tas tiešām ir nepieciešams?”

Pirms liec iepirkumu grozā kādu preci, pajautā sev vismaz divas reizes: “Vai man tas patiešām ir nepieciešams?” Sākotnēji tas būs standarta jautājums sev, taču laika gaitā tas “iesēdīsies” prātā un tādējādi sapratīsi, ka liela daļa pirkumu nemaz nav vajadzīgi, un impulsīvi iegādātu mantu kļūs ievērojami mazāk.

Foto: Unsplash

Esi no tiem, kas izmanto atkārtoti

Vēl viens no minimālisma paradumiem ir otrreizēja izmantošana. Saglabā kādu lietu, piemēram, saldējuma kārbu vai vīna pudeli, lai to izmantotu citiem nolūkiem – pārtikas uzglabāšanai vai kā vāzi. Saglabā vecus apģērbus, kas var noderēt, piemēram, bērnu rotaļlietu šūšanai vai kā lupatas.

Investē augstas kvalitātes priekšmetos

Ja rodas vajadzība iegādāties jaunu mēbeli vai apģērbu, lūko pēc kvalitatīviem un izturīgiem izstrādājumiem, kas kalpos ilgāk. Taču ņem vērā, ka visas nianses attiecībā uz minimālisma dzīvesveidu nosaki tu.

Foto: Unsplash

Nekreņķējies par kļūdām un turpini iesākto

Sākt un uzturēt jaunu dzīvesveidu dažkārt nav viegli, un katram gadās paklupt. Nepārdzīvo, ja nenoturējies un apģērbu veikalā iegādājies kādu lieku preci vai mājas dīvānu tagad rotā jau pieci lieki dekoratīvie spilveni. Mēģini saprast, kurā brīdī kļūdījies, un turpini ceļu uz nospraustajiem mērķiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu