Viens no kokaīna lietā aizturētajiem ir bijušais Valsts policijas darbinieks (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Vieta Kokneses novadā, kur tika atrasts kokaīns
Foto: Vieta Kokneses novadā, kur tika atrasts kokaīns Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šobrīd aizdomās par saistību ar Koknesē aizturēto kokaīna kravu ieslodzījumā atrodas trīs cilvēki, viens no tiem bijušais Valsts policijas darbinieks Agris Vaivods, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga". Kokaīna lietā policija veikusi kratīšanu Jānim Skrābānam piederošās kompānijas “JS Products” birojā. Skrābānam izdevies Latviju pamest.

Kā ziņots, Latvijā no Ekvadoras nonākusi un aizturēta nepieredzēti liela un dārga kokaīna krava. Šobrīd aizdomās par saistību ar šo neatļauto kravu ieslodzījumā atrodas trīs cilvēki, viens no tiem bijušais Valsts policijas darbinieks Agris Vaivods. Pēc darba valsts dienestā Vaivods strādājis kravu pārvadājumu firmā.

Tiesībsargājošās iestādes pārliecinoši ziņo, ka lielais narkotiku daudzums nav bijis domāts Latvijas tirgum, taču pasūtītāja vārds izpausts netiek un nav skaidrs, kāpēc kravai policija nesekoja līdz pat gala saņēmējam.

Aizdomīgās kastes veda firma “JS products”, kuras kravas mašīnas kokaīna glabāšanas vietā Koknesē manītas arī iepriekš. Valsts policija šonedēļ veica kratīšanu firmas birojā, taču kompānijas vadītājs un īpašnieks Jānis Skrābāns vēl līdz policijas īstenotajām operācijām Latviju bija paspējis pamest.

Nedēļu pēc operācijas informāciju par kokaīna kravu beidzot atklāja arī mūsu policija. Abu dienestu informācija pamatā sakrīt,

tikai Latvijas puse ziņo par 4  izņemtām kokaīna briketēm mazāk nekā Ekvadoras puse.

Kopējā konfiscētās kravas vērtība Eiropā vairumtirdzniecībā lēšama ap 65 miljoniem

Informējot sabiedrību, policijas vadība neizpauda, kāpēc kravu izņēma starpposmā un nesekoja tālāk līdz tās gala saņēmējam. Tāpat policija izvairījās izpaust, kāda loma  noziegumā bijusi piecām Latvijā aizturētajām personām, divas no kurām vēlāk atbrīvotas.

Dārgā kokaīna krava tika nogādāta Kokneses pagasta Mazkārklos. No 1997. gada šīs trīs neapdzīvotās saimniecības ēkas pieder Andrim Elstam, kurš kādreizējās cūku fermas ēkas pielāgojis gatera un autoservisa vajadzībām. Oficiāli reģistrējis savu uzņēmējdarbību Elsts nav. Uzņēmumu reģistrā Elsts parādās tikai kā biedrības “Kokneses  auto” dibinātājs, kam ir viena adrese ar Kokneses novada domi.

Pie Andra Elsta vietējās autosporta komandas sportistiem bija iespēja remontēt savus spēkratus,  gatavoties sacensībām.

Otrais aizturētais ir Andra Elsta brāļa dēls Edgars.

Trešais  apcietinātais ir Agris Vaivods. Vaivods līdz 2008. gadam bija Valsts policijas darbinieks.

Neoficiāla informācija liecina, ka darbu Aizkraukles ceļu policijā Vaivods bija spiests atstāt, jo piepelnījies kā apsargs nelegālām tranzīta kravām.

Vaivods bieži braucis pie Elsta uz servisu. Pēc ilgāka pārtraukuma Vaivods atkal uzradies Elstam piederošajā ēkā dienu pirms policijas operācijas, vietējā laikraksta “Staburags” žurnālistam apstiprina lietā aizturētais, vēlāk atbrīvotais “Mazkārklu“ strādnieks Imants Bunga. Imants nav apsargājis kravu, kā minēja Ekvadoras mediji, pirmdien līdz pēcpusdienai strādājis Elsta gaterī. Policija viņu arestējusi otrdienas rītā, kad viņš ieradies darbā.

Agris Vaivods kā savu darba vietu Facebook norādījis "JS products", kas nodarbojas ar kravu pārvadājumiem. Tās vienīgais īpašnieks ir kāds Jānis Skrābāns.

Firma "JS Products" dibināta pirms septiņiem gadiem un ir saīsinājums no vienīgā valdes locekļa un īpašnieka   Jāņa  Skrābāna vārda. No plašākas publicitātes Aizkrauklē labi zināmais uzņēmējs vairījies, vienīgās ziņas saistītas ar viņa panākumiem spiningošanas sacīkstēs. Kravu pārvadājumi ir Skrābāna pamatbizness.  Skrābāna uzņēmumi - ar saukli "Kvalitāte. Atbildība. Garantija" - piedāvā arī celtniecības un informāciju tehnoloģiju pakalpojumus. Pagājušajā gadā kompānija “JS Products” apgrozījusi 4 miljonus un guvusi vairāk nekā 100  tūkstošus eiro peļņu.

"JS Products" kravas mašīnas bieži redzētas Elsta servisā, kompānija sponsorējusi arī autosporta ekipāžas. Pēc strīda starp Elstu un firmas pārstāvjiem mašīnas ar "JS" logo “Mazkārklos” ilgi neesot manītas.

Kad "Nekā personīga" dodas uz firmas biroju Aizkrauklē, vienlaikus ar žurnālistiem ēkā ierodas arī Valsts policijas operatīvie darbinieki.

Kratīšana Skrābāna kompānijas birojā ilgst turpat trīs stundas. Firmas darbiniece policijai izrāda visas telpas, kur varētu meklēt automašīnu pavadzīmes un citu ar uzņēmumu saistītu informāciju. Ap 20 policistu sargā ēkas izejas, lai kāds nepamanīts ēku neatstātu. "Nekā personīga" novēroja, ka policijas darbinieki iznesa no Skrābānam piederošās firmas vairākus maisus, kuros, iespējams, bija dokumenti. Izkratīta tika arī pie biroja novietotā “JS Products” BMW markas automašīna, taču tajā atradās vien sporta soma ar drēbēm. Zināms, ka todien  kratīšanas kokaīna kravas lietā notika vēl citās ar Skrābānu saistītās vietās Aizkrauklē un Rīgā, taču pats firmas īpašnieks aizturēts netika, jo Latviju bija paguvis atstāt jau agrāk. Informāciju "Nekā personīga" apstiprināja Skrābāna tēvs.

Patlaban Skrābāns nav izsludināts ne Interpola, ne Europola meklēšanā. Viņa firmām policija nav uzlikusi arī nekādu aizliegumu.

Tiesībsargi neatklāj, ne to, kas bija kravas pasūtītājs, ne arī to, uz kurieni tā bija jānogādā.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu