Nost ar ziemas drēgnumu – idejas, kā ar dizaina elementiem vairot labsajūtu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Bez ziemas priekiem un baltā sniega šajā tumšajā laikā ne vienam vien var piemesties melanholija – skumjš un drūms noskaņojums, ko tikai pastiprina drēgnums telpās. Tomēr šo situāciju var mainīt – ar dažādiem dizaina elementiem ir iespējams uzlabot garastāvokli gan sev, gan arī citiem mājiniekiem.

Iegādājies gaismas terapijas lampu

Tā kā tumšais laiks iespaido garastāvokli, gaisma ir ārkārtīgi nozīmīga, lai saglabātu pozitīvu noskaņojumu. Gaismas terapijas lampas spēj lieliski imitēt saules starus mājoklī un ievērojami uzlabot noskaņojumu. Šo lampu gaisma ir daudz spēcīgāka nekā parastajām spuldzēm – tā ir īpaši efektīva tieši rītos, kas ierosina ķermeņa dienas ritmu un samazina melatonīna jeb miega hormona izdalīšanos.

Foto: Verilux/Publicitātes foto

Izmēģini enerģiju stimulējošus aromātus

Arī aromterapija var palīdzēt tikt galā ar sezonālo depresiju. Nav noslēpums, ka ar smaržu ir iespējams uzlabot noskaņojumu – amerikāņu pētnieciskā žurnāla “Journal of Natural Medicines” 2015. gada pētījumā noskaidrots, ka tā var mazināt depresijas izpausmes. Aromātiskās eļļas patiešām var ietekmēt miegu, apetīti un garastāvokli. Lai mazinātu nogurumu, izvēlies citrusaugļu vai kanēļa smaržu, bet pirms gulētiešanas – lavandas vai kumelītes. Šobrīd veikalu plauktos ir pieejami eļļas difūzeri jeb automatizētas ierīces, kurās var iepildīt eļļas – aparāts eļļu izpūtīs un piepildīs mājokli ar patīkamu aromātu.

Foto: Anthropologie/Pilgrim/Publicitātes foto

Atver aizkarus

Tā vietā, lai dienas laikā aizsegtu logus ar aizkariem, centies tos iespējami vairāk turēt vaļā. Ja nevēlies, lai mājoklī ieskatās kāda nevēlama acs, noderēs gaisīgi dienas aizkari.

Foto: West Elm/Publicitātes foto

Iegādājies vingrošanas paklājiņu

Vingrošana un citas fiziskās aktivitātes ir lielisks veids, kā mazināt depresijas simptomus. Lai gan visefektīvākā metode, kā vairot serotonīna jeb laimes hormona līmeni smadzenēs, ir nodošanās āra aktivitātēm, piemēram, distanču slēpošana, tomēr fiziskas aktivitātes ir veicamas arī mājas apstākļos. Iegādājies vingrošanas paklājiņu un novieto to labi redzamā vietā – tas pats par sevi atgādinās, ka vismaz reizi dienā ir vērts pavingrot vai izmēģināt jogu.

Foto: Unsplash

Padari vidi zaļāku

Pavisam nesenā, 2017. gada, Groningenas universitātes pētījumā noskaidrots, ka cilvēki jūtas apmierinātāki ar apkārtni, ja parkos, telpās vai kādās publiskās vietās ir kādi zaļumi, neatkarīgi no to daudzuma. Tas nozīmē, ka arī mājoklī ir iespējams radīt patīkamu vidi tieši ar augu palīdzību, turklāt tiem nav jābūt arī pārmērīgā daudzumā. Iegādājies kādus garākus augus, piemēram, palmas, gumijkoku vai garšīgo monsteru, kas drēgnā mājoklī acumirklī radīs patīkamāku vidi.

Foto: Unsplash

Izrotā mājokli ar siltu toņu dekoriem

Nav noslēpums, ka izteiksmīgu krāsu elementi piešķir mājoklim “odziņu”, padara to dinamiskāku. Līdzīgi kā aromāti, arī krāsas spēj ietekmēt mentālo stāvokli, tāpēc drēgnākajās dienās mēģini telpās, kurās uzturies visbiežāk, ieviest spilgtākus silto toņu dekorus, piemēram, segas, spilvenus, puķupodus vai traukus. Siltās krāsas spēj normalizēt asinsspiedienu, raisīt enerģiju un uzlabot garastāvokli.

Foto: Unsplash
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu