Kaimiņam piederošā "Suņu būda" sodīta par nereģistrētu nodarbināšanu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Partijas "KPV LV" līderim Artusam Kaimiņam piederošā SIA "Suņu būda" sodīta par portāla "ritakafija.lv" redaktores nereģistrētu nodarbināšanu, turklāt darbiniece arī ilgstoši nav saņēmusi viņai apsolīto atalgojumu, vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Paša Kaimiņa skaidrojums par notikušo gan NRA rakstā nav atspoguļots. Izdevums vairākkārt atsaucies uz vārdā neminētās "Suņu būdas" darbinieces paskaidrojumiem Valsts darba inspekcijai (VDI), kā arī pieminēts, ka VDI veiktās pārbaudes laikā Kaimiņš un viņa uzņēmuma pārstāvis centušies pārmetumus noraidīt.

Kā vēsta NRA, pagājušā gada 10.martā Kaimiņš kā partijas KPV LV "seja" pieaicināja vienu no partijas biedrēm, lai viņa vadītu Kaimiņam vienpersoniski piederošās SIA "Suņu būda" reģistrēto portālu "ritakafija.lv". Partijas biedre tika uzrunāta, jo "KPV LV" rindās bijis zināms, ka viņa ir profesionāla redaktore ar pieredzi mediju darbā, un viņa atsaukusies, jo arī tobrīd meklējusi pastāvīgu darbu.

Kā esot lasāms lietas dokumentos, sākotnēji Kaimiņš aicinājis sievieti, lai viņa strādātu par portāla korektori un uzlabotu ievietojamo tekstu līmeni, tomēr drīz vien darbs pāraudzis pilnvērtīgā redaktores darbā.

Nostrādājot pusotru mēnesi, redaktore sākusi prasīt, kur tad ir solītā alga. Saskaņā ar cietušās teikto, puses vienojušās, ka redaktore par sākumā apspriesto darba apjomu saņems 500 eiro mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Tad esot sākušās dažādas atrunas un darbiniece beigās saņēmusi ne sākotnēji solītos 500 eiro, ne arī ko vairāk, kas nosegtu papildu pienākumu pildīšanu kā redaktorei.

Sieviete vērsusies VDI, norādot, ka viņa savus darba pienākumus pildījusi apzinīgi, nav skatījusies uz nenormēto darbalaiku, kurš reizēm varējis ievilkties pat naktij. Pusotra mēneša laikā viņa tā sagatavojusi vai apstrādājusi ievietošanai portālā ap 280 rakstu.

Turpretī Kaimiņa firmas pilnvarotais pārstāvis Krists Bergans-Berģis mēģinājis noliegt, ka sieviete veikusi jebkādu darbu "Suņu būdas" labā, un atrunājies, ka darbiniece it kā neesot izturējusi pārbaudi utt. Tomēr viņš neesot varējis uzrādīt materiālus, ka būtu noticis konkurss uz vakanci, ka darbiniecei būtu uzlikts pārbaudes laiks u.tml. Patiesībā noticis nevis konkurss, bet gan Kaimiņš un darbiniece tiešā veidā vienojušies par veicamo darbu, ko pierādot arī tas, ka Kaimiņš pirmais uzrunājis potenciālo darbinieci, nevis otrādi, raksta NRA.

VDI veiktās pārbaudes laikā Kaimiņš mēģinājis rakstveidā noliegt viņa uzņēmuma virzienā raidītos pārmetumus, tomēr inspekcija konstatējusi, ka darbs tiešām veikts, bet "Suņu būda" nav samaksājusi arī nodokļus valstij par redaktores nodarbināšanu - ne kā par darba līgumu, ne kā par uzņēmuma līgumu.

Visbeidzot sieviete sākusi prasīt kopsummā 2000 eiro par paveikto darbu, jo faktiskā un paveiktā darba apjoms daudzkārt pārsniedzis sākotnēji apspriesto, kā arī acīmredzot apzinoties, ka no summas visi nodokļi viņai beigās būs jānomaksā pašai, vēsta NRA.

Pērn jūnijā darbiniece ar savām pretenzijām vērsusies VDI, kuras inspektors Mārtiņš Šaškevičs, izskatot lietu, pieprasījis paskaidrojumus arī no Kaimiņa un "Suņu būdas". Rezultātā inspektors izdarījis slēdzienu, ka tiešām notikusi nereģistrēta nodarbināšana no aizvadītā gada 15.marta līdz 20.aprīlim. Par to "Suņu būda" tikusi pie 350 eiro soda, un šo sodu pēc pārsūdzības izskatīšanas pagājušonedēļ atstājusi spēkā arī VDI direktora vietniece, vēsta NRA.

Tagad cietušajai ir tiesības vērsties tiesā ar civilprasību, lai piedzītu darba algu, kaitējuma atlīdzību un nodokļu nomaksu valstij par labu. Savukārt "Suņu būdai" ir tiesības atzīt savu nepareizo rīcību un veikt maksājumus labprātīgi, norāda laikraksts.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu