Izraēla aptur Kataras naudas pārskaitīšanu Gazai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc otrdien pieredzētās vardarbības eskalācijas Izraēla apturējusi trešdien paredzēto Kataras finansējuma pārskaitīšanu Gazas joslai, vēsta Izraēlas amatpersonas.

Izraēlas iznīcinātāji otrdienas vakarā uzbruka kustības "Hamas" kaujinieku pozīcijām Gazas joslā dažas stundas pēc tam, kad konfrontācijā uz robežas tika sašauts izraēliešu karavīrs.

Gazas joslas Veselības ministrija apliecināja, ka viens palestīnietis nogalināts un četri ievainoti.

"Ņemot vērā nesenos notikumus Gazas joslā un pēc konsultācijām ar drošības dienestiem, premjerministrs [Benjamins] Netanjahu nolēma neļaut [trešdien] veikt Kataras naudas pārskaitījumu uz Gazas joslu," teikts Izraēlas amatpersonu paziņojumā.

Bija paredzēts, ka Katara pārskaitīs 15 miljonus dolāru "Hamas" nodarbināto ierēdņu algām. Tā būtu jau trešā reize, kad Kataras nauda tiek pārskaitīta Gazas joslai atbilstoši "Hamas" un Izraēlas pamiera nosacījumiem.

Kā norādīja palestīniešu avoti, Katara solījusi 150 miljonus dolāru sešu mēnešu laikā humānās krīzes seku mazināšanai Gazas joslā.

Rietumkrastā bāzētā palestīniešu pašpārvalde iebilda pret Kataras naudas pārskaitīšanu, bažījoties, ka šīs finanses stiprinās "Hamas" varu un kavēs centienus darīt galu 12 gadus ilgušajai palestīniešu sašķeltībai.

Netanjahu iepriekš atbalstījis šos pārskaitījumus humānu apsvērumu dēļ.

Kopš 2006.gada janvārī palestīniešu parlamenta vēlēšanās uzvarēja "Hamas", tā attiecības ar vēlēšanās zaudējušo prezidenta Mahmuda Abasa grupējumu "Fatah" bijušas saspīlētas, spriedzei dažkārt pāraugot bruņotās sadursmēs. Līdz šim palestīniešu teritorijās pastāvēja faktiska divvaldība - Gazas joslu kontrolē "Hamas" valdība, bet Rietumkrastu - Abasa izveidotais ministru kabinets.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu