Trīs sabiedrības grupas, kuras pēc 1.marta var palikt parādā valstij (38)

Māris Kūrēns
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Tuvojas 1. marts, kad būs iespējams Valsts Ieņēmumu dienestā (VID) iesniegt ienākumu deklarāciju. Šis gads ir pirmais kopš nodokļu reformas stāšanās spēkā, tādēļ deklarācijas iesniegšana ir ļoti svarīga. Ņemot vērā progresīvo nodokļu sistēmu, pastāv iespēja, ka ļoti daudziem iedzīvotājiem veidosies nodokļu piemaksa jeb parāds.

Kā žurnālistiem skaidroja VID Nodokļu pārvaldes galvenā nodokļu inspektore Marija Radzjušonoka, ir trīs galvenās iedzīvotāju grupas, kas ir pakļautas riskam saņemt nodokļu parādus.

Šajā grupā ir cilvēki, kuri 2017. gadā nav strādājuši vai arī viņiem nav bijuši ienākumi – piemēram, māmiņas, kas atgriezušās darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma, kā arī cilvēki, kas nesen sākuši darba gaitas.

Vēl riskam pakļauti cilvēki, kuriem ir vairāki ienākumu avoti, proti – papildus darba algai tiek saņemta autoratlīdzība un pensija.

Respektīvi, ja cilvēks strādā uzņēmumā un viņa pamata darba alga ir 1667 eiro mēnesī (20 004 eiro gadā) un saņem autoratlīdzību 300 eiro mēnesī (3600 eiro gadā), tad par to ienākumu daļu, kas pārsniedz 20 004 eiro, tiek piemērota nodokļa likme 23% apmērā. Šajā gadījumā, ja par visiem ienākumiem maksāti nodokļi 20% apmērā, tad cilvēkam veidojas parāds 108 eiro apmērā (3% no 3600 eiro).

Tāpat nodokļu piemaksa var veidoties arī personām, kas mainījušas darbu un darbavietas maiņas dēļ ir būtiski mainījušies ienākumi – tie varētu būt strauji pieauguši.

Lai noskaidrotu, vai ir izveidojies nodokļu parāds, no 2019. gada 1. marta būs iespējams iesniegt nodokļu deklarāciju, un tas izdarāms līdz šā gada 1. jūnijam. Radzjušonoka norāda, ka VID arī informēs par iespējamo nodokļu parādu, aicinot iesniegt ienākumu deklarāciju.

“Samaksāt nodokļu starpību būs iespējams VID Elektroniskās Deklarēšanas sistēmas (EDS) sadaļā “Maksājumi”, izmantojot internetbanku, vai arī veikt atmaksu bankas filiālē. Maksājumiem būs noteikts termiņš, taču, ja nodokļu parāds pārsniegs 640 eiro, tad cilvēkam ir tiesības lūgt VID sadalīt parāda atmaksu vairākos vienādos maksājumos,” skaidro Radzjušonoka.

Kā rīkoties, lai neveidotos nodokļu parāds?

Tiek norādīts, ka VID EDS ir izveidotas vairākas iespējas algas grāmatiņā, kur katra fiziska persona var redzēt savu prognozēto neapliekamo minimumu. Lai nodrošinātos pret iespējamo nodokļu parādu, iedzīvotāji var atzīmēt iespēju, lai neapliekamais minimums netiek piemērots.

“Tie, kuri strādā vairākās darba vietās, var lūgt, lai viņiem tiek piemērota 23% likme, ja ienākumi varētu pārsniegt 20 004 eiro gadā. Tādā gadījumā bez neapliekamā minimuma un ar palielinātu procentu likmi var gadīties, ka veidojas nodokļu pārmaksa, ko VID atmaksās iedzīvotājiem bankas kontos,” norāda Radzjušonoka.

Viņa norāda, ka deklarācijas iesniegšanas atvieglošanai ir izveidota jauna deklarāciju sistēma, kas veidota pēc vienkāršotā, kā arī detalizētā principa. Tāpat ienākumu deklarācijai jāpievieno čeki par attaisnotajiem izdevumiem.

“Par attaisnotajiem izdevumiem – izglītību, ārstniecību, dzīvības apdrošināšanu un ziedojumiem ir iespējams saņemt atpakaļ 20% atmaksu. Iesniedzot tos, var veidoties nodokļu pārmaksa, ko VID atmaksās iedzīvotājam. Uz čeka jābūt norādītam personas kodam, kā arī vārdam un uzvārdam,” norāda Radzjušonoka.

Maksimālā summa, no kuras tiek atmaksāti nodokļi par attaisnotajiem izdevumiem, ir 600 eiro. Iepriekš šis limits bija 215 eiro, taču tagad izdevumi par zobārstniecības un plānveida operācijām tiek summēti kopā ar pārējiem attaisnotajiem izdevumiem. Ja kopējā izdevumu summa pārsniedz 600 eiro, tad atlikusī summa tiks pārnesta uz nākamo gadu.

Savukārt VID Nodokļu pārvaldes galvenais nodokļu inspektors Sergejs Ņikitjuks norādīja, ka attaisnoto izdevumu čekus ir iespējams iesniegt VID ļoti ātrā un ērtā veidā.

“Tagad čekus ieņēmumu deklarācijai var iesniegt, izmantojot mobilo lietotni “Attaisnotie izdevumi”, kas pieejama gan “Android”, gan “Apple iOS” ierīcēm. Čekus var skenēt un iesniegt visa gada garumā, un tie krājas lietotāja EDS profilā. Lietotne uzreiz formatē iesniegtos čekus nepieciešamajā formātā. Atliek vien nofotografēt čeku, aizpildīt nepieciešamo informāciju, un tie ir pieejami EDS profilā,” stāsta Ņikitjuks.

Viņš uzsver, ka lietotnē nepieciešams pierakstīties ar savu EDS lietotājvārdu un paroli, kā arī QR kodu, kas pieejama EDS datora versijā. Lietotnē nav nepieciešams autorizēties katru reizi – tā ir visu laiku pieejama čeku skenēšanai.

Tiek norādīts, ka jautājumu gadījumā var zvanīt VID pa tālruni 67120000 un nosaukt savā EDS profilā redzamo kodu, tādējādi saņemot sev personalizētu konsultāciju.

Tomēr, neiesniedzot ienākumu deklarāciju, var nākties maksāt sodu. Kā norāda Radzjušonoka, VID jebkurā gadījumā centīsies sazināties ar cilvēku, kuram potenciāli būs izveidojies nodokļu parāds.

Ja tomēr iespējamais parādnieks ignorēs VID centienus sazināties, viņam var tikt piemērots sods 70-150 eiro par nodokļu deklarācijas neiesniegšanu.

Savukārt uz jautājumu, cik daudz cilvēku varētu būt palikuši parādā valstij nenomaksātu parādu dēļ, Radzjušonoka atbild, ka pagaidām vēl ir ļoti grūti pateikt precīzu skaitli.

“Aplēses rāda, ka tie varētu būt aptuveni 60 tūkstoši cilvēku, bet tas ir ļoti aptuvens cipars. VID ir informācija par Latvijas uzņēmumiem, tāpēc arī visi tiek aicināti sniegt deklarācijas, lai saprastu, kāda precīzi būs šī situācija. Jāņem vērā, ka Latvijas iedzīvotāji ienākumus saņem arī no ārvalstu uzņēmumiem,” norāda Radzjušonoka.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu