Kino režisors Andris Gauja: “8K televizori ir draudzīga dunka kino industrijai” (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/Evija Trifanova/Samsung

Pagājušā gada nogalē Baltijā pārdošanā parādījās pirmie QLED 8K televizori, kas ir augstākās izšķirtspējas televizori, kādi līdz šim ir bijuši pieejami, pikseļu skaitā 4K televizorus pārspējot četras reizes*. Pieaugot televizoru kvalitātei, arvien būtiskāka kļūst satura kvalitāte, ir pārliecināts topošās spēlfilmas “Nekas mūs neapturēs” režisors Andris Gauja.

Režisors stāsta, ka skatītāji ne vien novērtē, bet arī pieprasa augstu attēla kvalitāti, ko izjūt arī tehnoloģiju ražotāji: “Cilvēki gadu desmitiem bija raduši savos televizoros skatīties uz miglainiem kvadrātiņiem, tāpēc tagad vēlas atgūt nokavēto, pieprasot arvien dzidrākus un krāsām bagātākus attēlus. Televizoru tirgū var novērot nerimstošu konkurenci, par ko es priecājos — tas tikai veicina attēla kvalitātes uzlabošanos.

Ja runājam par kino skatīšanos mājās, tad lielā formāta televizori nu jau sāk izkonkurēt pat videoprojektorus, jo televizori ir ērtāki un filmas ir iespējams skatīties arī gaišās telpās.

Es ticu, ka nākotnē tieši dabisks un neuztjūnēts attēls tiks arvien vairāk novērtēts.”

Gauja pauž, ka pieejamais saturs pašlaik reti pārsniedz 4K izšķirtspēju, bet Samsung QLED 8K televizoru tirdzniecības sākums ir draudzīga dunka kino ražotājiem un kinoteātriem: “Filmēšanas jomā vēl svarīgāks par attēla kvalitāti ir projekcijas laukums – matrica, kas nosaka atšķirību kinokameru un viedtālruņu vienādajai izšķirtspējai. Tomēr šo kvalitāti var nobaudīt tikai uz augstas kvalitātes televizora vai kinoekrāna. Mēs virzāmies uz arvien niansētāku attēlu. Es ikdienā jau vairākus gadus strādāju tikai ar 5K izšķirtspējas monitoru, kas jau ir tuvu 8K, un varu teikt, ka attēla niansēm un attēla lielumam patiešām nav robežu — vienmēr būtu, kurp augt.

8K izšķirtspēja ir jauna latiņa pasaules kino un TV industrijai, un es turu īkšķus, lai tā kādu dienu kļūtu par obligātu kvalitātes prasību.”

Režisors atklāj, ka pasaules kino industrijās lielākā daļa filmu joprojām tiek izlaistas 2K izšķirtspējā, retāk – 4K. Galvenokārt tāpēc, ka vairums kinoteātru pagaidām nenodrošina lielāku izšķirtspēju, taču pasaulē ir arī izņēmumi. Īsa formāta darbus, piemēram, reklāmas, mūzikas video un īsfilmas, jau šobrīd Latvijā ir iespējams sagatavot 8K kvalitātē.

Lai klātienē iepazītos ar 8K kvalitāti, ikvienam ir iespēja apmeklēt Samsung 8K bezgalības telpu, kas līdz 20. februārim pieejama tirdzniecības centrā “Spice”.

*8K ekrānu izšķirtspēja ir 7680x4320 pikseļi, kamēr 4K ekrāniem tā ir 3840x2160 pikseļi, līdz ar to kopējais 8K pikseļu skaits četras reizes pārsniedz 4K izšķirtspēju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu