Ne tikai maltītes uzsildīšanai - parocīgas idejas, kā izmantot mikroviļņu krāsni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: StockSnap / CC0 Licence

Nav noslēpums, ka mikroviļņu krāsnij bez ēdiena sildīšanas piemīt vairākas funkcijas, piemēram, ūdens uzvārīšanas, virtuves sūkļu dezinfekcijas vai popkorna pagatavošanas. Tomēr tā var būt parocīga ierīce arī mājas uzkopšanā, gatavošanā, kosmētikas produktu atjaunošanā un citur.

Izspied vairāk sulas no citrusaugļiem

Pirms spied augļu sulu, ieliec mikroviļņu krāsnī apelsīnu, citronu vai laimu uz 10 līdz 20 sekundēm, pēc izņemšanas augli viegli piespied pret galda virsmu, parullē to ar plaukstu, pārgriez uz pusēm un izspied sulu. Sildīšana mīkstina augļa membrānu, kas vēsākā temperatūrā paliek cietāka un stingrāka, tāpēc sulas izspiešana padosies vieglāk un rezultēsies ar lielāku daudzumu sulas.

Foto: Unsplash

Nekādu asaru no sīpoliem

Lai sīpolu griešana nesagādātu gaužas asaras, nogriez sīpolam asnus un sakņu daļu un ieliec to mikroviļņu krāsnī uz 45 sekundēm. Sildīšana neitralizē kairinošo sīpolos esošo vielu, kas liek acīs sariesties asarām. Ņem vērā, ka pēc sildīšanas, sīpoli kļūs mīksti un silti. Ja gatavo salātus, kam nepieciešami svaigi sīpoli, šī metode nederēs.

Izglāb sakaltušu maizi

Ietin sakaltušās maizes klaipu mitrā un tīrā dvielī un ieliec to sildīties mikroviļņu krāsnī uz 10 sekundēm – šādi maize atgūs zaudēto mitrumu un atkal būs mīksta un ēdama.

Foto: Unsplash

Pagatavo dārzeņus ātrāk

Ne visi dārzeņi sautējumā ir pagatavojami vienlaicīgi – visātrāk gatavi vienmēr būs cukīni, sēnes, sīpoli un tomāti, bet uz burkāniem, brokoļiem un ziedkāpostiem nāksies pagaidīt. Pirms ķeries pie sautējuma gatavošanas, ieliec mikroviļņu krāsnī cietākos dārzeņus uz pāris minūtēm – tie kļūs mīkstāki un būs sautējami kopā ar citiem dārzeņiem vienlaicīgi.

Putas priekš Cafe Latte – tīrais nieks

Ja vēlies pagatavot karsti kūpošu latte dzērienu ar tam raksturīgajām putām, ņem talkā mikroviļņu krāsni. Līdz pusei piepildi tīru burciņu ar pienu, aizskrūvē un kārtīgi sakrati līdz piens kļūst putains, tad liec burku bez vāka mikroviļņu krāsnī un sildi pienu līdz 30 sekundēm – siltumā putas paliks izturīgākas un tik ātri nenoplaks. Pēc tam putas uzmanīgi iecel kafijā ar karoti.

Foto: Unsplash

Izžāvē garšaugus

Neļauj svaigiem pētersīļiem, bazilikam vai dillēm iet postā, bet izžāvē tos un izmanto kaltētus garšaugus zupām un mērcēm. Noliec sakapātus garšaugus uz papīra dvielīša un ieliec mikroviļņu krāsnī uz 30 sekundēm. Kaltētie garšaugi kalpos vēl veselu gadu.

Atjauno sakaltušu skropstu tušu

Ja skropstu tuša ir palikusi sausa un saveļas gabaliņos, izmēģini tās atjaunošanu mikroviļņu krāsnī. Ieliec atvērtu tūbiņu krāsnī, blakus tai novieto ūdens glāzi un sildi to 10 sekundes. Ja tuša vēl joprojām ir sakaltusi, uzsildi pašu ūdens glāzi līdz 30 sekundēm un pēc tam ieliec tušas tūbiņu siltajā ūdenī. Siltumā tušas gabaliņi atkusīs un tās tekstūra atkal kļūs šķidra. Ņem vērā, ka tuša nedrīkst būt vecāka par trīs mēnešiem – vecas tušas var būt par iemeslu acu infekcijām.

Foto: Pixabay

Izmazgā un dezinficē kosmētikas sūklīšus

Tā vietā, lai mazgātu sūkļus zem tekoša ūdens, nomazgā un vienlaikus dezinficē tos mikroviļņu krāsnī. Krūzē iepildi ūdeni un iejauc tajā nedaudz šķidrās ziepes vai speciālu kosmētikas otiņu mazgāšanas līdzekli, sajauc mikstūru ar karoti, iemērc tajā kosmētikas sūkļus un liec visu sildīties mikroviļņu krāsnī uz minūti. Pēc sildīšanas, ar karoti izņem sūkļus un ļauj tiem atdzist, pēc tam izskalo tos zem vēsa tekoša ūdens.

Padari brūno cukuru mīkstāku

Tā vietā, lai cīnītos ar cietu, sakaltušu brūnā cukura gabalu, noliec to uz mitra papīra dvieļa un liec sildīties mikroviļņu krāsnī uz 20 sekundēm. Tas paliks mīksts un viegli sadalāms.

Foto: Pixabay

Izgatavo termoforu

Piepildi tīru zeķi ar sausiem rīsiem, aizsien to un uzsildi to 30 sekundes mikroviļņu krāsnī. Rīsiem vari pievienot ēteriskās eļļas, piemēram, piparmētru eļļu, kas atvieglos galvassāpes. Liec silto kompresi uz sāpošajām vietām.

Izveido mikroviļņu krāsnij “pašattīrīšanās” funkciju

Netīras mikroviļņu krāsns tīrīšanai nav nepieciešami specializēti līdzekļi – to var iztīrīt tikai ar ūdeni un citronu vai etiķi. Ieliec bļodā citrona šķēles un pārlej tās ar siltu ūdeni vai bļodā sajauc ūdeni ar pāris ēdamkarotēm baltā etiķa. Pēc tam bļodu sildi krāsnī minūti – sildīšanās laikā radīsies ūdens tvaiki, kas mīkstinās taukainos nosēdumus. Notīri nosēdumus ar papīra dvieli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu