Mazākumtautību skolu apvienošana Jelgavā: vai cietīs skolēni? (3)

Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Skola. Ilustratīvs attēls.
Skola. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Jelgavas 2. pamatskolu plānots apvienot ar Jelgavas 6. vidusskolu. Pilsētas dome apgalvo, ka tā ir daļa no plašākas pilsētas izglītības iestāžu reorganizācijas. Savukārt, 2. pamatskolas skolēnu vecāki ir nobažījušies, ka viņu skola tiekot upurēta par labu Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas audzēkņiem.

Agņeša Lufarenko ir jelgavniece, kuras dēls mācās Jelgavas 2. pamatskolas 4. klasē. Agņeša aktīvi iesaistās arī skolas vecāku padomes darbā. Tieši šīs skolas dēļ sieviete ar ģimeni pārcēlās no Jūrmalas uz Jelgavu. Savu jaunāko meitu Agņeša arī plānoja sūtīt 2. pamatskolā. Taču tagad šiem plāniem, iespējams, nav lemts piepildīties.

Paredzēts, ka ar šā gada 1. septembri Jelgavas 2. pamatskola tiks apvienota ar 6. vidusskolu. Abas īsteno mazākumtautību izglītības programmas. Apvienošanas rezultātā izveidosies Pārlielupes pamatskola, kas atradīsies šā brīža 6.vidusksolas telpās.

Praktiski tas nozīmē to, ka pilsētas centrā esošās 2. pamatskolas skolēniem būtu jāpārceļas uz 6.vidusskolas telpām. Šī skola atrodas piecu kilometru attālumā no pilsētas centra.

Šādu reorganizācijas variantu paredz pilsētas izglītības iestāžu attīstības scenārijs “B”, ko nesen atbalstīja skolu direktoru un pilsētas izglītības pārvaldes speciālistu darba grupa. Pirmais attīstības scenārijs “A” paredzēja uz 6. vidusskolas telpām pārvietot Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas audzēkņus. Pašreizējā Spīdolas ģimnāzijas ēkā vairs nepietiekot vietas skolēniem.

2.pamatskolas skolēnu vecāki pārmet Jelgavas pašvaldībai, ka šis variants netika pienācīgi izrunāts. Atbildot uz portāla TVNET jautājumu, kādēļ, Jelgavas izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza pastāstīja, ka darba grupā tika uzklausīti abi scenāriji. Vairākums, proti 12 no 13 skolu direktoriem, nobalsoja par “B” scenāriju. Iebildumi esot bijuši tikai 2. pamatskolas vadītājai Inārai Keišai, pauda Auza.

2. pamatskolas skolēnu vecāki ir bažīgi par to, ka viņu bērniem tagad būs jāmēro tālāks ceļš līdz skolai, un arī interešu izglītība varot kļūt mazāk pieejama.

“Mēs izvēlējamies šo skolu, un mēs izvēlējamies tos interešu pulciņus bērniem, kas atrodas mūsu dzīvesvietas tuvumā. Šie interešu pulciņi atrodas skolas teritorijā un arī pilsētas centrā. Tā ir mūzikas skola, mākslas skola, bērnu centrs “Junda” utt. Sanāk, ja mēs pilnā sastāvā pārcelsimies uz 6. vidusskolu, tad mēs tīri fiziski nepaspēsim apmeklēt visus pulciņus, kas atrodas pilsētas centrā,” saka 2. pamatskolas vecāku padomes pārstāve Agņeša Lufarenko.

Tāpat, saskaņā ar Lufarenko teikto, vecākiem esot aizdomas, ka “B” scenārijs patiesībā tiekot atbalstīts par labu Spīdolas ģimnāzijai. Pirms pēdējām pašvaldību vēlēšanām Jelgavas mēra Andra Rāviņa pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība ģimnāzijai solīja celt jaunu ēku.

Tajā pašā laikā Jelgavas pašvaldība uzsver, ka skolu apvienošanas gadījumā problēmu ar transportu un interešu pulciņiem nebūšot. Pēc Auzas vārdiem, sabiedriskais transports regulāri kursē starp pilsētas centru un vietu, kur atrodas 6. vidusskola. Laiks, kurā var mērot šo attālumu ar sabiedrisko transportu, esot apmēram 11 minūtes. Turklāt, daudzi jau tagadējie 6. vidusskolas audzēkņi vienlaikus apmeklē arī Jelgavas Mākslas skolu, kas atrodas pilsētas centrā, apgalvoja Auza.

Tikmēr Jelgavas 2. pamatskolas vadība uzskata, ka notiekošais ir nevis skolas apvienošana ar citu skolu, bet gan tās likvidācija. Tomēr nekādas sūdzības izglītības iestāde pagaidām neplānojot iesniegt.

“Darba grupā es piedāvāju savas skolas redzējumu. Mani uzklausīja, un citi kolēģi to vienkārši neatbalstīja. Es neplānoju nekādas pretenzijas iesniegt. Es biju darba grupā, strādāju, biju mazākumā. Mūsu turpmākā rīcība būs atkarīga no 28. februāra lēmuma. Kāds lēmums tiks pieņemts, tā mēs rīkosimies. Mēs esam likumpaklausīgi pilsoņi,” pauda Jelgavas 2. pamatskolas direktore Ināra Keiša.

Tikmēr Izglītības un Zinātnes ministrija pagaidām nav saņēmusi nekādu oficiālu informāciju par plānoto skolu reorganizāciju Jelgavā, un tāpēc neko komentēt par konkrēto gadījumu nevarot, portālam TVNET apliecināja Izglītības un Zinātnes ministrijas pārstāve Inta Bērziņa.

“Viņi pieņems lēmumu, sūtīs mums, un tad mums būs jāvērtē [šis lēmums] pēc visiem kritērijiem, pēc kādiem mēs vērtējam - izglītības iestādes darba kvalitātes, izglītības pieejamības un transporta nodrošinājuma, visām šīm lietām. Mums ir tiesības pieprasīt papildus informāciju, ja šķiet, ka kāds no šiem kritērijiem nav izpildīts,” apliecināja Bērziņa.

Taču Agņeša Lufarenko un citi 2. pamatskolas skolēnu vecāki padoties negrasās. Viņi esot uzrakstījuši kolektīvo iesniegumu ar 1800 parakstiem, iestājoties pret 2. pamatskolas apvienošanu ar 6.vidusskolu. Iesniegums ir nosūtīts vairākām valsts iestādēm un amatpersonām, ieskaitot Izglītības un Zinātnes ministriju, VARAM, Valsts prezidentu, Ministru prezidentu, Tiesībsargu u.c.

Plānots, ka gala lēmumu par pilsētas skolu tīkla attīstību Jelgavas dome pieņems balsojumā 28. februārī.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu