TVNET no Strasbūras: EP aicina izvērtēt medicīniskās marihuānas lietošanu (5)

Iļja Kozins
, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kaņepes lapa; ilustratīvs attēls.
Kaņepes lapa; ilustratīvs attēls. Foto: Edija Palēns/LETA

Eiropas Parlaments (EP) trešdien nobalsoja par rezolūciju, kurā deputāti aicina Eiropas Komisiju (EK) turpināt pētījumus par medicīniskās marihuānas izmantošanu zāļu sastāvā. Vienlaikus komisijai par šo tēmu ir uzdoti vairāki jautājumi, portāls TVNET uzzināja Eiropas Parlamentā. 

Viena no rezolūcijas autorēm, EP deputāte no Horvātijas Dubravka Šuica apgalvo, ka jau šobrīd ir dažādi zinātniski pētījumi, kas pierāda marihuānas sastāvā esošo aktīvo vielu pozitīvu ietekmi uz pacientiem, kas cieš no HIV/AIDS, multiplās sklerozes, dažādiem vēža veidiem un neiroloģiskām saslimšanām. 

Kā portālam TVNET pastāstīja Šuica, rezolūcijas pamatdoma ir harmonizēt medicīniskās marihuānas izmantošanu visās Eiropas Savienības dalībvalstīs.

“Pirmkārt, mēs gribam definēt, kas ir medicīniskā marihuāna. Otrkārt, lai visiem pilsoņiem tai būtu līdzvērtīga pieeja. Tāpat mēs vēlamies, lai visās valstīs tiktu noteiktas vienādas diagnozes, [ko ārstē ar medicīnisko marihuānu]. Dažās valstīs ārsti var izrakstīt šādas zāles, citās ne.”

Tajā pašā laikā ir precīzi jānodala medicīniskās marihuānas lietošana no šīs vielas lietošanas rekreācijas mērķiem, pārliecināta Šuica.  

Vienlaikus politiķe atzīmē, ka ir precīzi jādefinē termins “medicīniskā marihuāna”. Šeit, pēc viņas vārdiem, nav runa par marihuānas smēķēšanu medicīniskos nolūkos, bet gan par aktīvo vielu lietošanu zāļu sastāvā. 

Eiropas Parlamenta deputātu rezolūcijā par marihuānas lietošanu medīciniskos nolūkos tāpat ir uzsvērta nepieciešamība labot situāciju ar nepietiekamo finansējumu pētījumiem par potenciālo labumu no marihuānas izmantošanas zāļu sastāvā. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu