El Čapo atrodas nebrīvē, taču Sinaloa kartelis turpina darboties ar pilnu jaudu

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Bēdīgi slavenais meksikāņu narkobarons Joakins Gusmans jeb El Čapo
Bēdīgi slavenais meksikāņu narkobarons Joakins Gusmans jeb El Čapo Foto: Reuters/ScanPix

Lai arī bēdīgi slavenais meksikāņu narkobarons Hoakins Gusmans jeb El Čapo patlaban Ņujorkā tiek tiesāts, Sinaloa kartelis turpina darboties ar pilnu jaudu. Par to liecina vairāki lieli narkotiku sūtījumi, kas pēdējo nedēļu laikā atklāti uz ASV-Meksikas robežas, ziņo aģentūra AP.

Vērienīgie fentanila, metamfetamīna, heroīna un kokaīna sūtījumi liek domāt, ka viens no pasaules lielākajiem narkokarteļiem nav zaudējis varu vai teritoriju par spīti tam, ka tā zināmākais līderis tiek tiesāts ASV un prāvas laikā izskanējuši dažādi pārsteidzoši apgalvojumi par karteļa darbību.

"Tas joprojām ir ārkārtīgi nozīmīgs spēlētājs Meksikas kriminālajā pagrīdē," norāda meksikāņu drošības analītiķis Alehandro Houps.

Kartelis joprojām pārvalda starptautisku narkotiku kontrabandas tīklu, kas spēj Kolumbijas kokaīnu transportēt uz Kamerūnu, bet Meksikā "savārīto" metamfetamīnu nogādāt Malaizijā. Tā kontrolē ir ostas, caur kurām kartelim nesodīti tiek piegādātas narkotikas un to izejvielas; tam pieder laboratorijas, kurās strādā talantīgi ķīmiķi; tas var atļauties piekukuļot policiju un politiķus, kas piever acis uz nelikumīgo biznesu; tas kontrolē pazemes tuneļus, pa kuriem pāri valstu robežām tiek pārvietotas miljoniem dolāru vērtas marihuānas un kokaīna kravas; tas maksā "narkomūļiem", kuri automašīnās pārvadā narkotikas prāmjos.

Papildus tam kartelis algo arī slepkavas un "izsitējus", naudas atmazgātājus, veido viltus uzņēmumus un nodibina kontaktus politiskajās aprindās. 

Sinaloa kartelim ir ilggadēja darba rezultātā izveidots narkotiku kontrabandas tīkls ASV un citās valstīs.

Lai arī saprotamu apsvērumu dēļ par karteļa iekšējām norisēm ir zināms maz, par tā pašreizējo līderi tiek uzskatīts bēguļojošais Ismaels "El Majo" Sambada, kurš ir viens no karteļa vadītājiem kopš tā dibināšanas pirms vairāk nekā 30 gadiem. Viņš pazīstams kā "vecā stila" sarunvedējs, kurš priekšroku dod pārrunām, nevis asinsizliešanai.

"El Majo joprojām tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem spēlētājiem," apstiprina ASV Narkotiku apkarošanas administrācijas (DEA) Hjūstonas nodaļas aģents Vils Glaspijs.

Tiek uzskatīts, ka El Majo vada karteli kopā ar "los Chapitos" - El Čapo dēliem Ivanu, Arčivaldo un Alfredo. Gusmana dēli kontrolē ielu dīleru tīklu un risina karteļa aizsardzības jautājumus.

El Čapo divkārtējās bēgšanas no Meksikas cietumiem un ekstravagantā dzīvesveida dēļ ir Sinaloa karteļa slavenākā seja, taču El Majo dzīvo klusāku dzīvi. Ja Gusmans būtu dzīvojis kā Sambada, pārvaldot karteli no savas mītnes Meksikas laukos, "varbūt viņš joprojām būtu uz brīvām kājām", uzskata bijušais DEA starptautisko operāciju vadītājs Maiks Vidžils.

Meksikā pēc nesenās varas maiņas narkotiku apkarošana vairs nav prioritāte. "Mēs neesam aizturējuši narkobaronus, jo tā nav mūsu galvenā funkcija," janvārī teica Meksikas jaunais prezidents Andress Manuels Lopess Obradors. "Valdības galvenā funkcija ir sabiedriskās drošības nodrošināšana, un šī stratēģija vairs neietver reidus, lai notvertu narkobaronus. Oficiāli vairs nav kara [pret narkotikām]."

Lai arī Gusmana notveršana bija "liela likuma varas morālā uzvara, tam bija ļoti mazs negatīvais iespaids uz Sinaloa karteli", secina Vidžils.

Patlaban lielākos draudus karteļa pastāvēšanai rada bīstamā fentanila piejaukšana narkotikām, lai padarītu tās spēcīgākas, kas mēdz novest pie lietotāju (proti, pircēju) nāves, kā arī Halisko jaunās paaudzes karteļa iespiešanās tradicionālajās Sinaloa teritorijās. Asiņainas cīņas par teritoriju notiek tādās vietās kā Tihuanā, kas ir kļuvusi par vienu no bīstamākajām pasaules pilsētām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu