Meksikas karš pret narkotikām ir beidzies, paziņo prezidents (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Meksikas jaunais prezidents Andress Manuels Lopess Obradors
Meksikas jaunais prezidents Andress Manuels Lopess Obradors Foto: EPA/Scanpix

Meksikas jaunais prezidents Andress Manuels Lopess Obradors trešdien pasludināja, ka valsts karš pret narkotikām ir beidzies un ka valdība vairs neizmantos armiju narkotiku karteļu vadoņu notveršanai.

Kopš 2006.gada, kad Meksikas valdība cīņai ar narkotiku biznesu iesaistīja armiju, valstī nogalināti vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Armijas iesaistīšana cīņā pret karteļiem tikusi plaši kritizēta. Lai arī šī stratēģija palīdzēja notvert virkni narkobaronu, to pavadīja vardarbības uzplūds, sadrumstalotajiem karteļiem izvēršot cīņu vienam pret otru un drošības spēkiem.

Atbildot preses konferencē uz jautājumu, cik narkobaronu izdevies notvert kopš stāšanas amatā decembrī, Lopess Obradors pavēstīja, ka tā vairs nav stratēģija.

"Vairs nav kara. Oficiāli vairs nav kara. Mēs vēlamies mieru un mēs sasniegsim mieru," paziņoja Lopess Obradors. "Neviens vadonis nav aizturēts, jo tas vairs nav mūsu galvenais mērķis. Valdības galvenais mērķis ir garantēt sabiedrības drošību. Mēs vēlamies drošību, samazināt ikdienas slepkavību skaitu."

Meksikā pagājušajā gadā tika pastrādāts rekordliels skaits slepkavību - 33 341, krietni pārspējot iepriekšējā gada rādītājus, liecina šomēnes izplatītie oficiālie dati.

Lopesa Obradora stratēģija paredz izveidot nacionālo gvardi, ar ko oficiāli civilie policijas pienākumi tiks nodoti armijas kontrolē, taču kritiķi norāda, ka tas novedīs pie permanentas valsts militarizācijas un neatrisinās esošās problēmas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu