"Islāma valsts" tikpat kā padzīta no Sīrijas. Ko iesākt ar atbalstītājiem, kas atgriežas Eiropā? (10)

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: SIPA/Scanpix

Lielbritānijas iekšlietu ministrs Sadžids Džavids piektdien paziņoja, ka bloķēs to britu pilsoņu atgriešanos Apvienotajā Karalistē, kas devušies uz Tuvajiem Austrumiem pievienoties džihādistu grupējumam "Islāma valsts". Laikā, kad grupējums no Sīrijas tikpat kā padzīts, Eiropa ir jaunas problēmas priekšā - ko iesākt ar "Islāma valsts" atbalstītājiem, kas no Sīrijas atgriežas savā dzimtajā zemē?

Ar šo apņemšanos ministrs nācis klajā laikā, kad britu sabiedrībā izraisījušās plašas debates Šamimas Begumas lietā. Patlaban 19 gadus vecā Beguma, būdama 15 gadus veca, aizbēga no Lielbritānijas, lai pievienotos ekstrēmistiem. Viņa šobrīd ir gaidībās un, kā vēsta laikraksts "The Times", vēlas atgriezties Lielbritānijā.

Simtiem džihādistu, kas padevās ASV atbalstītajiem Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem, ieslodzīti cietumos. Savukārt ap 39 000 cilvēku - galvenokārt džihādistu sievas un bērni - nonākuši bēgļu nometnēs. Tādā atrodas arī Beguma.

Džavids piektdien sacīja laikrakstam, ka nekautrēsies novērst to britu atgriešanos, kas "atbalstījuši teroristu organizācijas ārzemēs".

Begumas aizstāvji mudina varasiestādes izrādīt iecietību, ņemot vērā viņas vecumu, no Lielbritānijas aizbēgot.

Pagaidām ir maza skaidrība par to, ko iesākt ar "Islāma valsts" sekotājiem no Eiropas, kas pēc grupējuma izspiešanas no Sīrijas gribēs atgriezties dzimtenē, un īpaši tas attiecas uz sievietēm un bērniem.

Beguma ir viena no trim Londonas Betnalgrīnas rajona skolniecēm, kas 2015.gadā devās uz Sīriju, kur pievienojās "Islāma valstij".

Džihādisti tolaik tīmeklī bija izvērsuši kampaņu, cenšoties pārliecināt pusaugu meitenes pievienoties kalifātam.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Tajā pašā laikā grupējums cenšas nostiprināties Lībijā un Afganistānā, kā arī uzņēmies atbildību par teroraktiem Eiropā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu