Lielbritānijas pilsētā Griničā atver pirmo ilgtspējīgo IKEA veikalu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Zviedru gigants IKEA jau vairākus gadus cenšas panākt ilgtspējīgu mēbeļu ražošanu, proti, izgatavot mēbeles, kas ir draudzīgas dabai un ir izstrādātas no pārstrādātiem materiāliem. Nu Londonas piepilsētā Griničā ir atvērts pirmais ilgtspējīgais veikals, kurā būs pieejamas IKEA ražotās mēbeles un dekori, kā arī pati ēka veidota pēc iespējas videi draudzīgāka. Varbūt šādus veikalus nākotnē sagaidīsim arī Baltijas valstīs?

Jau šobrīd IKEA veikalos pieejamās preces ir ražotas no ekoloģiskiem vai otrreiz pārstrādātiem materiāliem, tie nodrošina šķirošanu un veic citus pasākumus, lai pēc iespējas samazinātu kompānijas radīto potenciālo kaitējumu dabai. Tomēr IKEA ir spērusi dažus soļus tālāk ilgtspējības virzienā, un uzņēmums atvēris pirmo ilgtspējīgo veikalu.

Griničas veikals piedāvājuma ziņā diži neatšķiras no ierastajiem zviedru giganta veikaliem, taču uzsvars uz ilgtspējību ir likts tieši ēkas uzbūvē un tās apdares materiālos, kā arī piedāvātajā servisā.

Milzīgajā veikalā atrodas bezmaksas darba zonas, kuras droši var izmantot apmeklētāji, kā arī tajā ir ierīkotas dažādas radošās darbnīcas un zaļās atpūtas zonas. To starpā uz veikala jumta ir ierīkots dārzs, jumta paviljons un mācību laboratorija – šeit apmeklētāji, vietējās komūnas un sadarbības partneri var audzēt savu pārtiku, kompostēt, šķirot atkritumus un apgūt dažādas nianses, kā dzīvot ekoloģiskāk un veselīgāk.

Foto: Ikea/Publicitātes foto

Līdz ar jauniem un vēl nebijušiem pakalpojumiem uz Griničas IKEA veikala jumta ir uzstādīti solārie paneļi, kas nodrošina elektrību veikalam, tam ir iestrādātas īpašas tvertnes lietusūdens savākšanai, ģeotermālā telpu apsildīšanas sistēma, bet pats veikals ir būvēts no atjaunojamiem materiāliem. Veikala mērķis ir panākt pilnīgu atjaunojamo elektroenerģiju jeb veikala vajadzībām tiks patērēts tik daudz elektrības, cik tas spēs saražot. Tāpat ēkas dizaineri ir parūpējušies, lai jaunajā IKEA veikalā būtu pēc iespējas vairāk dabiskā apgaismojuma, tādējādi samazinot vajadzību pēc mākslīgā apgaismojuma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu