Netanjahu spēcīgākie vēlēšanu konkurenti apvieno spēkus kopīgā aliansē

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu spēcīgākie konkurenti aprīlī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās ceturtdien apvienojuši spēkus, izraisot dramatisku pagriezienu vēlēšanu cīņā, kurā Netanjahu vadītajai konservatīvajai partijai "Likud" tika prognozēta viegla uzvara.

Parlamenta vēlēšanas Izraēlā plānotas 9.aprīlī.

Paredzot alianses izveidošanos starp bijušā armijas ģenerālštāba priekšnieka Benija Ganca vadīto partiju "Hosen L'Yisrael" ("Izraēlas izturība") un centrisko partiju "Yesh Atid" ("Nākotne ir"), Netanjahu trešdien panāca vienošanos par galēji labējo partiju apvienošanos pirms vēlēšanām.

"Hosen L'Yisrael" šodien paziņoja, ka Gancs, "Yesh Atid" līderis Jairs Lapids un bijušais Izraēlas aizsardzības ministrs Moše Jalons "nolēmuši izveidot kopīgu sarakstu, kas veidos jauno Izraēlas valdošo partiju".

Gancs un Lapids vienojušies par premjerministra amata ieņemšanu rotācijas kārtībā, proti, Gancs ieņems premjera amatu divarpus gadus un pēc tam viņu nomainīs Lapids.

Kopš Izraēlas izveidošanas 1948.gadā neviena partija nav spējusi izcīnīt absolūto vairākumu parlamentā un jaunās valdības sastāvs un vadītājs vienmēr noteikts koalīcijas veidošanas sarunās.

69 gadus vecais Netanjahu atradies pie varas Izraēlā pēdējos desmit gadus.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka "Likud" varētu izcīnīt aptuveni 30 no 120 deputātu vietām, bet "Hosen L'Yisrael" un "Yesh Atid" krietni atpaliek no "Likud". Tādā gadījumā Netanjahu varētu izveidot līdzīgu koalīciju, kāda atrodas pie varas pašreiz.

Taču aptaujas arī liecina, ka vēlēšanu cīņa būs asa un situācija var mainīties, ja Gancs un Lapids apvienojas, izveidojot parlamentāro bloku, kas būtu lielāks par "Likud".

"Hosen L'Yisrael" paziņojusi, ka jaunajai aliansei piekritis pievienoties vēl viens bijušais armijas ģenerālštāba priekšnieks Gabijs Aškenazi, kurš, līdzīgi kā Gancs, ir jaunienācējs politikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu