Francijā 15.nedēļu pēc kārtas turpinās "dzelteno vestu" protesti (1)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Protestētāji Francijā "dzeltenās vestes"; ilustratīvs attēls.
Protestētāji Francijā "dzeltenās vestes"; ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Francijas "dzelteno vestu" protestu organizatori mēģina novērst vardarbību un antisemītiskus incidentus, demonstrācijām sestdien notiekot 15.nedēļu pēc kārtas.

Simtiem cilvēku sestdien sapulcējās pie Triumfa arkas Parīzē, lai dotos gājienā cauri bagātajiem rajoniem un tādi protestētu pret valdības politiku, kas, viņuprāt, ir labvēlīga pret bagātajiem. Tā ir viena no daudzām akcijām, kas sestdien ieplānotas Parīzē un citās pilsētās.

Atbalsts protestiem pēdējās nedēļās mazinājies, jo kustība ir sašķēlusies un protestu laikā regulāri uzliesmo vardarbība. Sestdien internetā aicinājumos uz protestiem lūgts rīkot miermīlīgas akcijas, bet viens no nedēļas nogales protestiem paredzēts pret antisemītismu.

"Dzelteno vestu" kustība radās novembra vidū kā reakcija uz plānotu degvielas nodokļa paaugstināšanu, bet ātri pārauga plašākā kustībā pret prezidenta Emanuela Makrona politiku. Protestētāji valkā atstarojošās dzeltenās vestes, no kā arī aizgūts šīs protestu kustības nosaukums.

Piekāpjoties protestētājiem, valdība sākotnēji paziņoja par atteikšanos no iecerētās degvielas nodokļa paaugstināšanas, bet decembra vidū Makrons paziņoja par minimālās algas paaugstināšanu un piekāpšanos arī attiecībā uz izteikti nepopulāro nodokļu palielināšanu pensionāriem.

Aizvadīto mēnešu laikā vairākkārt izraisījušās vardarbīgas protestētāju sadursmes ar policiju.

Atbilstoši oficiālajiem avotiem dalībnieku skaits protesta akcijās krītas, turklāt, kā liecina socioloģiskās aptaujas, arī iedzīvotāju atbalsts kustībai sarūk.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu