Kā bailes no optometrista pārvērst baudā jeb vieta, kur acīm ir pat SPA

Gerda Pulkstene
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kārtējā optikas salona atvēršana Rīgā nav nekas jauns – tā ir nepieciešamība, kas katrā lokācijā pilda savu funkciju. Tomēr, kad mani paaicināja notestēt, kā viņi paši saka, jauna koncepta optikas salonu, ziņkārība, protams, auga. Diemžēl arī man bija pienākusi ikgadējā redzes pārbaudes nepieciešamība. Kāpēc saku diemžēl? Vēlāk uzzināsi manu pieredzi ar tuvredzību un acu dakteriem. Nu ko, jāiet lūkot, kas ir tas jaunais koncepts optikas salonam, un galu galā uzzināt, kā ir lutināt acis speciālā SPA!

Iemācīties redzes pārbaudes tabulu no galvas un manas bailes no acu ārstiem

Man optometrista apmeklējumi ir bijuši neskaitāmi un pieredze - dažāda. Ar tuvredzību man nācās sadzīvot jau skolas laikā, kad sapratu, ka vairs nevaru salasīt uz tāfeles uzrakstītos uzdevumus kontroldarbos. Protams, šmaucu iekšā starpbrīžos un mēģināju visu tuvumā izlasīto atcerēties, bet cik ilgi... Tolaik nēsāt brilles nu nemaz nebija stila un goda lieta – to tak dara tikai skolotājas vai omītes, bet man tobrīd galvā bez mācībām bija diskotēkas un puiši. Strupceļš.

Ticiet vai ne, bet biju iemācījusies no galvas redzes pārbaudes tabulu – uz kuru pusi ir katrs c burtiņš. Kāpēc? Jo, kad skolā veica redzes pārbaudes, visi stāvēja vienā rindā. Ja nu gadās, ka nākamais ir puisis, kas simpatizē? Man nebija par grūtu iekalt tabulu no galvas.

Jā, bet tas arī, kā saprotams, nebija risinājums. Glāba mani pirmā optikas salona atvēršana pilsētā (tas bija pirms divdesmit gadiem), kur piedāvājumā bija arī kontaktlēcas. Pierast pie svešķermeņa acī nebija viegli, bet man bija liela motivācija – lai tikai nav brilles! Tāds mans stāsts par dzīvi ar tuvredzību. Vai zināt, kā ir, kad tev jautā, bet tu neredzi?

Jāteic, tāda sajūta, it kā nebūtu sagatavojies eksāmenam un nezini to, ko zina (redz) visi pārējie. Un ja vēl pagadās nervozs optometrists un neomā, tad jau liekas, ka esi vainīgs visās pasaules likstās.

Laiks gūt jaunu pieredzi. Salonu, uz kuru devos, sauc “VIZIONETTE”, un izrādās, ka jau drīz zināmie “Pasaules optikas” saloni tiks pārveidoti pēc šīs koncepcijas – par mūsdienīgu, inovatīvu un mūsu gadsimtam atbilstošu veikalu tīklu. Pagaidām šāda tipa salons vēl ir vienīgais.

Patīkams, pārdomāts iekārtojums un bez elpas pakausī

Ieejot salonā, uzreiz gribas izteikt komplimentu par telpas tīro un pārskatāmo interjeru, omulīgo apgaismojumu, kas ļauj sajusties ērti. Arī apkalpojošais personāls uzreiz iepatīkas - ne tikai smaidīgi, bet arī izskatīgi, jo ģērbušies latviešu zīmola “One Wolf” dizainētos tērpos! Sīkums, bet jāsaka – stilīgi. Un patīkami, ka jaunā koncepta veidošanā ir pievērsta uzmanība arī modei. Lieliski!

Nākamais, kas iekrīt acīs, - interesanti, ka daļa briļļu modeļu ir izvietoti ne vien stendos, bet arī telpas vidū uz galdiem, it kā aicinot: nāc, ņem un piemēri mani!

Gan jau arī jums ir zināma situācija, ka iepatikušās dārgās “Versace” vai “Dolce & Gabbana” brilles nevari atļauties pat piemērīt, jo tās noliktas aiz trejdeviņām atslēgām. Kā tad tu, latvietis parastais, lūgsi atslēgt, jo tāpat taču nepirksi... Nopūties un ar degunu grīdā visbiežāk izšļūc no salona. Te viss ir citādi.

Foto: Jānis Škapars tvnet

Uzticība klientam tiek demonstrēta, ļaujot piemērīt pilnīgi katras brilles bez apkalpojošā personāla elpas pakausī. Nekādu atslēgu – ej un darbojies kaut pie visiem vairāk nekā 1200 briļļu ietvariem.

"Dari pats" stends un tas, kas dabai patiktu!

Vēlme iesaistīt klientu pašu ir arī tā saucamais pašapkalpošanās sektors: remontdarbnīca, kurā klienti ērti varēs paši saskrūvēt un notīrīt savas brilles. Jā, tieši tā - ej, sēdies un darbojies. Veikalā pieejams briļļu tīrīšanas šķidrums, ko klienti pēc īpašas salona pudelītes iegādes (nieka 5 eiro un skaistas, košas krāsas) var atkal un atkal uzpildīt bez maksas! It kā tā tu noturi klientu, bet no otras puses – tik ekoloģisks piegājiens un daba tiek saudzēta bez liekiem iepakojumiem. 

Foto: Publicitātes foto

No Versace zelta medūzas līdz pašmāju dizaina vienkāršajam seksapīlam

Briļļu rāmju izvēle, jāsaka, ir ļoti pārdomāta un speciāli atlasīta, lai katrs sev ko atrastu. Protams, pirmais, kas mūsdienu pircēju Latvijā interesē, ir cenas. Jā, protams, ir arī t.s. šikais gals, kur, kā zini, maksā par vārdu, bet tikpat daudzveidīga izvēle ir arī citiem, mazāk zināmiem, bet stilīgiem un kvalitatīviem briļļu rāmjiem.

Liels uzsvars optikā ir uz dizaineru zīmoliem - Hugo Boss, Gucci, Marc O’Polo, Andy Wolf, Tom Tailor, Ted Baker, S.Laurent, Guess, Versace, Prada u.c. unikālā vismaz divdesmit jaunāko modeļu sortimentā, kas nav pieejams nekur citur Baltijā.

Ikvienam pieejamā cenu diapazonā ir pieejami īpaši paša salona izstrādāti augstākās kvalitātes privātās preču zīmes ietvaru modeļi (meklē pēc nosaukuma Optiq un Cvantus). No piemērītajiem pašmāju desmit pāriem, jāsaka, divus es ņemtu uzreiz. Un cena cik mīlīga - nereklamēšu, cik, bet patīkama, apsolu!

Pačukstēšu, ka drīz mēs te varēsim piemērīt arī pašmāju dizaineru “One Wolf” saulesbrilles.

Labi, izvēle ir, bet kā saprast, kas tev piestāv vislabāk?

Te talkā nāk feinais personāls, kas uzreiz norāda man uz sejas formu un parāda, kuri briļļu rāmji labāk piestāvēs tieši manam sejas ovālam. Sākumā izstāstu, kādas brilles es nēsāju, un tad

dzirdu ieteikumu tomēr izvairīties no apaļas formas rāmjiem, izvēloties ko kantaināku. Protams, saprotu, ka mērķis ir sašaurināt  sejas ovālu, vizuāli padarot šaurāku vaigu zonu. Jūtu, ka viņi saprot, ko runā, jo patiešām izmaiņas ir acīm redzamas!

Ja tomēr esi pēc dabas kluss un nealksti komunikācijas, turpat stāv špikeris: sejas formas un attiecīgi piemeklēta briļļu forma.

Foto: Jānis Škapars tvnet

Kas vēl? Jā, man patika, ka pēc attiecīgās formas izvēles tika piedāvāti modelīši, sākot no zemākās cenu kategorijas uz augšu, nevis otrādi, cenšoties pārdot dārgāko un, ja nevari atļauties, samazināt cenu. Es tad atkal kā klients sajūtos neērti. Te viss pretēji.

Kā var redzi pārbaudīt pats un pirmo reizi ieraudzīt savu aci no otras puses

Protams, kad viss nonāk līdz pašas redzes pārbaudei, man atkal sirds sāk pukstēt straujāk, jo saprotu, ka tomēr nav vēl radītas ierīces, kuras tavu redzi nolasa, neko tev neprasot. Tāpēc nāksies vien šo “eksāmenu” likt.

Optometriste labprāt uzklausa manu stāstu par nepatiku pret šo procedūru un nomierina, pasakot, ka viņai ir līdzīgi mīnusi. Sīkums, bet latvietim jau paliek vieglāk, ka vēl kāds tāds pats blakus.

Optometrista kabinets un iekārtas izvēlētas, ņemot vērā labāko pieredzi no Lielbritānijas un Francijas.

Salons piedāvā klientiem arī pašiem (nepārklausījies) veikt savas redzes skrīningu un novērtēt redzes stāvokli. Lai iztēlē nav skats, kā Misters Bīns sev labo zobus un kas no tā sanāk,  apskaidrošu - tas nozīmē vienkārši savu acu pietuvināšanu konkrētai ierīcei, un tālāk visu izdara tehnoloģijas. 

Foto: Publicitātes foto

Piecas minūtes pacietības, un uzzini, vai ir nepieciešama padziļināta redzes pārbaude pie speciālista - optometrista, kā arī vari novērtēt, cik labi redzi ar savām brillēm. Protams, skrīnings atzina manu tuvredzību un arī manu pašreizējo briļļu neatbilstību... Skrīninga ierīce aprīkota ar dažādiem redzes testiem - ir iespējams novērtēt redzes asumu, kontrastredzi, krāsu redzi, redzes lauku, stereoredzi u.c.

Lai redzes pārbaudi padarītu ātrāku un vēl precīzāku, kabinets aprīkots ar jaunākās paaudzes redzes korekcijas aparatūru. Viens no tādiem ir digitālais foropters.

Optometriste man izstāsta arī par tādu nākotnes rīku kā acs fundus kameru, ar kuras palīdzību tiek uzņemtas augstas izšķirtspējas acs priekšējās daļas, kā arī acs aizmugurējā, iekšējā slāņa jeb tīklenes fotogrāfijas, kas ļauj agrīni atklāt strukturālas izmaiņas. Ja tādas radušās, kamera dod iespēju sekot izmaiņu dinamikai.

Attēlā ir manas acs iekšējā slāņa jeb tīklenes fotogrāfija.

Foto: Publicitātes foto.

Papildus iespējams veikt acu spiediena mērījumu ar bezkontakta tonometru, ka arī novērtēt asaru slāņa kvalitāti ar tearskopu. Protams, visu gribu! Un tā pēc stundas sajūtos kā teicamniece – zinu visu par savām acīm, kā arī saprotu, ka pasaule drīz kļūs skaistāka un skaidrāka, piemeklējot nepieciešamo manai redzei. Arī par kontaktlēcām gūstu nepieciešamo informāciju.

Kas tas par zvēru - acu SPA? 

Protams, deserts – pēdējais. Izdzirdot par acu SPA, es pat nevaru iedomāties, kas tas ir. Saprotams, ka pirmā prātā nāk kaut kāda masāža, jo tā ir tradicionālā SPA sastāvdaļa. Izrādās, šāviens nav tālu no mērķa, jo acu zona tiešām tiek masēta, taču ne ar rokām. To veic speciālas brilles, kas attālināti atgādina virtuālās realitātes iekārtu. Ar virtuālo realitāti gan acu SPA brillēm maz kopīga, jo aiz tām valda pilnīga tumsa, bet to pavada cikādes vai kāda cita nakts kukaiņa uzstāšanās un pavisam maiga, ritmiska acu zonas masāža. 

Un tas nav viss, jo pēc izvēles acu SPA var apvienot ar muguras masāžu uz speciāla krēslā izklāta paliktņa. Ja darbosies abas iekārtas, ilgi nebūs jāgaida, līdz ikdienas raizes piemirsīsies un SPA zona kļūs par vietu, kur balansēt starp nomodu un nosnaušanos.

Foto: Publicitātes foto

Kopsaucējs. Atzīšos, ka atsaucos piedāvājumam diezgan kūtri, jo nedomāju, ka acu pārbaude var būt tik progresējusi, domājot par klienta komfortu un arī emocionālo labsajūtu. Salons patiešām ir stilīgs, atbalsta ekoloģisko dzīvesveidu un pašmāju preci. Kā klients, kam patiešām no bērnības ir problēma ar acu pārbaudi, šoreiz jutos pat vairāk atslābusi nekā saspringta, protams, arī acu SPA darīja savu. Man patika pat ļoti, un es ieteiktu tur paviesoties. Kaut vismaz pabāzt degunu, jo kafija tur ir garšīga!

Skaties galerijā salona atklāšanas ballīti!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu