Video: Maskavā tūkstošiem cilvēku piedalās Borisa Ņemcova piemiņas gājienā (51)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP

Šodien, 24. februārī, Maskavā, Krievijā, norisinās opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova piemiņas gājiens, kurā pēc organizatoru aplēsēm piedalās aptuveni 10 800 cilvēku, vēstī telekanāls "Dozhd".

VIDEO: tūkstošiem cilvēku piedalās Borisa Ņemcova piemiņas gājienā

Tiesa, policijas ieskatā gājiena dalībnieku skaits mērāms 6000 cilvēkos. 

Gājiena dalībnieki rokās nes plakātus ar Ņemcova attēliem un dažādiem uzrakstiem, piemēram, "Varoņi nemirst! Krievija būs brīva!" un "Par brīvību!".

Ņemcova piemiņas gājiens, 2019. gada 24. februāris, kurā piedalās Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs (centrā).
Ņemcova piemiņas gājiens, 2019. gada 24. februāris, kurā piedalās Kremļa kritiķis Aleksejs Navaļnijs (centrā). Foto: Dmitry Serebryakov / AP

Ņemcovs, kas kādreizējā prezidenta Borisa Jeļcina laikā ieņēma vicepremjera amatu, bet vēlāk kļuva par vienu no līderiem opozīcijas kustībā pret pašreizējā prezidenta Vladimira Putina režīmu, tika nošauts 2015. gada 27. februārī īsi pirms pusnakts, kad netālu no Kremļa kājām gāja pāri Lielajam Maskavas upes tiltam (kurš tagad neoficiāli tiek dēvēts par Ņemcova tiltu) kopā ar savu draudzeni ukraiņu modeli Annu Duricku.

2017. gadā Maskavas militārā apgabala tiesa piesprieda 20 gadu ieslodzījumu čečenam Zauram Dadajevam, kurš atzīts par vainīgu opozīcijas politiķa Borisa Ņemcova noslepkavošanā.

Dadajevam, kurš bija čečenu elites bataljona «Sever» dalībnieks, tiesa arī atņēmusi leitnanta dienesta pakāpi.

GALERIJA: Maskavā tūkstošiem cilvēku piedalās Borisa Ņemcova piemiņas gājienā

Pārējiem apsūdzētajiem, kas arī ir čečeni un atzīti par vainīgiem līdzdalībā slepkavībā piespriesti 11 līdz 19 gadu cietumsodi: Anzoram Gubaševam - 19 gadi, Šahidam Gubaševam - 16 gadi, Temirlanam Eskerhanovam - 14 gadi, Hamzatam Bahajevam - 11 gadi. 

Dadajevs, Gubaševi, Eskerhanovs un Bahajevs tiesā noliedza, ka būtu saistīti ar Ņemcova slepkavību, un vairāki no viņiem atsauca sākotnēji sniegtās atzīšanās, paziņojot, ka tās panāktas ar spīdzināšanas palīdzību.

Ņemcova slepkavība šokēja Krievijas opozīciju. Viņa sabiedrotie ir kritizējuši slepkavības izmeklēšanu par virspusīgumu, neizpētot čečenu virsnieku un Čečenijas līdera Ramzana Kadirova iespējamo lomu šajā noziegumā.

Komentāri (51)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu