Ieskaties - pagājušā gadsimta populārākās interjera dizaina tendences

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Interjera tendences mainās ik gadu, tomēr katrā gadu desmitā ir novērojama viena izteikta un konkrēta dizaina iezīme, kas teju vai asociējas ar kādu laikmetu. Ieskaties, kādas ir bijušas pasaules ikoniskākās interjera tendences pēdējo 90 gadu laikā.

1930. gadi – radio mēbeles

30. gados radio ieņēma ārkārtīgi nozīmīgu lomu mājokļu interjerā – tuvojās karš un radio bija ātrākais veids, kā būt lietas kursā par notiekošo pasaulē un pašu pilsētā. Dekādes sākumā vidēji 40% mājsaimniecību visā pasaulē bija vismaz viens radio, bet dekādes beigās šī ierīce bija teju vai visos mājokļos. Ņemot vērā, ka tolaik radio izmēri bija iespaidīgi, tie vienlaikus kalpoja gan kā mēbeles, gan kā dekori, gan informācijas avots. Radio šajā laikā ražoja gan ar koka, gan plastmasas korpusu, kā arī tika dekorēti Art Deco stilā.

Foto: Wikimedia Commons

1940. gadi – puķainas tapetes

Beidzoties pasaules karam, valdīja izteikts optimisms, kas atspoguļojās arī interjerā. Šajā laikā dizaineri masveidā sāka ražot košas tapetes ar ziedu rakstiem, kas pēcāk bija manāmas it visur – pat virtuvēs un vannasistabās.

Foto: Pixabay

1950. gadi – milzīgi zvaigznes formas pulksteņi

Neilgi pēc atombumbas nomešanas dīvainā kārtā kodolzinātne kļuva par veselu amerikāņu un pat visas pasaules kultūras sastāvdaļu, kas bija manāma pat interjera dizainā. Šajā laikā uzvaras gājienu sāka modernisms, bet mājokļa aksesuāri ieguva atomu formas. Labs piemērs ir Džordža Nelsona sienas pulkstenis ar metāla stienīšiem un koka bumbām to galos. Tāpat ārkārtīgi populāri bija zvaigžņveida pulksteņi.

Foto: Wikimedia Commons

1960. gadi – atvērtie plaukti

Sešdesmitie gadi katram asociēsies ar lielisku mūziku, noapaļotiem aksesuāriem, košiem rakstiem un organiskām mēbeļu formām. Ne velti īpašu lomu ieguva atvērtie plaukti vai sekcijas ar stikla durvīm – tas deva mājas īpašniekiem vaļu izpausties un radīt savu unikālo interjeru. Skapjos varēja izlikt savas iecienītākās un dārgākās servīzes, ģimenes relikvijas, vāzes vai suvenīrus.

Foto: Wikimedia Commons

1970. gadi – pūkaini paklāji

Sākoties hipiju ērai, īpašu nozīmi guva bohēmisks un māksliniecisks dizains – bieži vien 70. gadu laiku dizainu pielīdzina eklektismam. Šajā laikā popularitāti guva milzīgi pūkaini paklāji, kas bija gan izteiksmīgs dekoratīvs priekšmets, gan arī patīkami un ērti mājiniekiem. Tolaik šādi paklāji bija katram, kas vēlējās mājoklī akcentēt savu radošo personību.

Foto: Pixabay

1980. gadi – masīvi aizkari

Līdzko modē sāka parādīties polsterēti pleci, plats apģērbs un milzīgas cakas, arī interjerā bija jaušama šī pati tendence. Īpaši izteikti šādu niansi varēja manīt mājas tekstilā – 80. gados izteikta nianse bija masīvi aizkari vairākās kārtās un gultas segas.

Foto: Pixabay

1990. gadi – pītās mēbeles

Šajā laikā pēc Latvijas neatkarības atgūšanas interjerā ienāca pasaulē iecienītas tendences - tolaik gan pasaulē, gan arī pie mums 90. gados interjera dizainā īpaša “odziņa” bija pītās mēbeles. Pītās mēbeles bija manāmas it visur – guļamistabās, virtuvē, uz terases un pat virtuvē. 90. gados ārkārtīgi pieprasīti bija pītie krēsli, galdiņi, soliņi un pat gultu galvgaļi.

Foto: Pixabay

2000. gadi – gaismas virtenes

Visbeidzot 2000. gadi sākās ar īstenu modernisma ēru, taču viena interjera nianse ir nemainīga nu jau teju divas dekādes – tās ir gaismas virtenes. Šobrīd tās ir pieprasītas tieši pusaugu meiteņu vai jaunu sieviešu vidū – tās var manīt bērnistabās ap logiem, gultas galvgali vai uz sienas. Gaismas virtenes ir samērā lēts un viegls veids, kā atdzīvināt telpu un radīt tajā romantisku atmosfēru.

Foto: Pexels
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu