Kremlis piedāvājis €3 miljonu "stipendiju" itāļu populistiem pirms EP vēlēšanām (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni
Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni Foto: TASS/Scanpix

Krievija pirms maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām piedāvājusi Itālijas labējai politiskajai partijai Līga ar naftas kompānijas "Rosņeft" starpniecību piešķirt trīs miljonus eiro, pagājušās nedēļas beigās apgalvoja divi itāļu pētnieciskie žurnālisti. Tas izraisījis skandālu Itālijā, opozīcijai pieprasot paskaidrojumus par Līgas vadītāja, Itālijas iekšlietu ministra un vicepremjera Mateo Salvīni sakariem ar Kremli.

Piedāvājums ticis apspriests tikšanās laikā 2018.gada 18.oktobrī viesnīcā "Metropol" Maskavā. Tikšanās notika starp ietekmīgo "Līgas" locekli Džanluku Savoini, kurš ir Salvīni padomnieks, un ar Kremli saistītu krievu uzņēmēju Iļju Jakuņinu, vēsta "EUObserver".

Savoini vienojies par to, ka Itālijas naftas kompānija no Krievijas nopērk trīs miljonus tonnu dīzeļdegvielas. Ienākumus no darījuma bija paredzēts novirzīt Līgai, kuras līderis ir Salvīni, ziņoja Itālijas medijs "L'Espresso". 

Taču itāļu advokāts, kurš pavadīja Savoini, Jakuņinam esot teicis šādus vārdus: "Mūsu "politikas puišu" plāns ir vienkāršs. Ņemot vērā 4% atlaidi, viņi ["Rosņeft"] gadu maksā pa 250 000 eiro mēnesī. Lai atbalstītu EP kampaņu."

Raksta autori norāda, ka viņiem nav pierādījumu, ka šāds darījums ticis īstenots. Taču viņi varot pārliecinoši pierādīt, ka tikšanās ir notikusi. "Mēs 18.oktobrī bijām "Metropol", un mums ir visi pužļa gabaliņi, lai pierādītu to, ko uzrakstījām," portālam "EUOBserver" sacīja viens no raksta autoriem Stefano Vergine.

Līga noliedz rakstā izskanējušos faktus un draud vērsties tiesā pret "L'Espresso". Tāpat rīkojies arī "Rosņeft".

Prognozes liecina, ka Salvīni Līga triumfēs maijā gaidāmajās EP vēlēšanās Itālijā, kā rezultātā partiju pārstāvošo eiroparlamentāriešu skaits varētu pieaugt no sešiem līdz gandrīz 30. Taču partijai nepieciešami līdzekļi kampaņai, jo Itālijas Augstākā tiesa pērn krāpniecības lietas ietvaros iesaldēja daļu no Līgas kontiem.

Salvīni ir labvēlīgs Krievijas autokrātam Vladimiram Putinam. Gan Salvīni Līga, gan otra valdošās koalīcijas partija - Pieczvaigžņu kustība - ir pret Krievijas sankcijām, jo tās kaitējot Itālijas eksportam.

Tomēr Salvīni vēl nav izmantojis Itālijas veto tiesības Eiropadomē, lai bloķētu sankciju atjaunošanu.

Pagājušā gada jūlijā Salvīni, atkāpjoties no Eiropas Savienības (ES) oficiālās pozīcijas, paziņoja, ka viņš nesaskata nekādu problēmu Krievijas īstenotajā Krimas pussalas aneksijā.

"Tas ir diezgan pašsaprotami - ja Krievija dod tev naudu, tad kaut ko gaida pretī," uzsver Vergine. "Nevienai partijai neko tādu nevajadzētu darīt."

"Tas ir kauns Itālijai. Ja kādreiz esat prātojuši, kāpēc Salvīni ir tik prokrievisks, tagad jūs zināt," teica Beļģijas bijušais premjers un tagadējais EP deputāts Gijs Verhofštats .

Neticami un šokējoši," pauž brits Bils Brauders, kurš lobē stingrākas sankcijas pret Krieviju. "Krievija sponsorē Itālijas labējo politiķi Salvīni un viņa partiju, lai izmantotu viņus kā Trojas zirgu ES politiskajos lēmumos. Ja tā ir patiesība, to vajadzētu izmeklēt un tiesāt."

Vergine norāda, ka Itālijas likumdošana ļauj partijām pieņemt ārvalstu finansējumu, taču tas būtu oficiāli jādeklarē. "Es nedomāju, ka viņi deklarētu naudu no Krievijas," norāda žurnālists.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu