ASV Pārstāvju palāta bloķē Trampa izsludināto ārkārtas stāvokli (1)

TVNET/LETA/AFP/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Donalds Tramps
Donalds Tramps Foto: AFP/SCANPIX

ASV Kongresa apakšnams Pārstāvju palāta otrdien pieņēma rezolūciju, kas paredz bloķēt prezidenta Donalda Trampa ieceri izmantot viņa izsludināto ārkārtas stāvokli līdzekļu iegūšanai mūra būvniecībai gar Meksikas robežu.

Rezolūcija tika pieņemta demokrātu kontrolētajā Pārstāvju palātā ar 245 balsīm par un 182 pret. Starp tās atbalstītājiem bija arī 13 republikāņu kongresmeņi.

Par rezolūciju vēl notiks balsojums Kongresa augšpalātā Senātā, kur tās pieņemšana ir mazāk droša, jo Senātā vairākums ir republikāņiem. Vismaz divi republikāņu senatori gan ir izteikušies, ka atbalstīs šo rezolūciju.

Tramps ir draudējis pirmoreiz izmantot savas veto tiesības, lai noraidītu šo rezolūciju, ja tā tiks pieņemta abās Kongresa palātās un iesniegta viņam parakstīšanai.

Tramps, kuram neizdevās panākt, lai Kongress piešķirtu vairākus miljardus ASV dolāru robežmūra būvniecībai, 15.februārī izsludināja ārkārtas stāvokli, kas ļautu viņam iegūt finansējumu robežmūrim no citiem avotiem, tostarp no Pentagona budžeta militārās celtniecības projektiem.

Republikāņi Pārstāvju palātā uzstāja, ka uz robežas ar Meksiku pastāv krīze, kas attaisno ārkārtas stāvokļa izsludināšanu. Demokrāti tomēr paziņoja, ka šāda krīze nepastāv, un nosauca ārkārtas stāvokļa izsludināšanu par "varas sagrābšanu", ar kuru tiekot pārkāpta konstitūcija.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu