"Swedbank" kontus milzu pārskaitījumiem izmantojusi ar krievu miljardieri saistīta kompānija (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Iskanders Mahmudovs
Iskanders Mahmudovs Foto: AFP / Scanpix

Vairākus gadus viens no Igaunijas "Swedbank" lielākajiem klientiem bija uzņēmums "Carbo One", kas reģistrēts Kiprā un ir viens no pasaulē lielākajiem ogļu tirgotājiem. Igaunijas laikraksts "Postimees" vēsta, ka ar "Carbo One" ir saistīts viens no bagātākajiem cilvēkiem Krievijā Iskanders Mahmudovs. Viņa vadībā uzņēmums veicis ļoti lielus pārskaitījumus. 

Zviedrijas sabiedriskās televīzijas SVT žurnālisti publicējuši datubāzi, kas liecina, ka "Carbo One" ilgāku laiku bija viens no svarīgākajiem Igaunijas "Swedbank" filiāles korporatīvajiem klientiem. 

Caur "Carbo One" uzņēmuma kontu pārvesti vismaz 1,4 miljardi eiro. Oficiālie dati liecina, ka firmas īpašnieks ir Dovronbeks Ibrahimovs, taču SVT žurnālisti atklāja, ka naudas pārvedumi veikti no kontiem, kas saistīti ar miljardieri Iskanderu Mahmudovu. 

Uzbekistānā dzimušais tadžiks Mahmudovs jau pēdējos 15 gadus ir atrodams Krievijas bagātāko cilvēku sarakstā. "Forbes" Krievijas versija 55 gadus vecā Mahmudova bagātības novērtēja 7,3 miljardu dolāru apmērā.

Mahmudovs pēc nodarbošanās ir tulks, un pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados viņš strādāja uzņēmumā, kas piegādāja padomju ieročus Lībijai un Irākai. Pašlaik viņš kontrolē Krievijas dzelzceļa transporta uzņēmumu "Transmašholding", kas pēc būtības Krievijā bauda monopolstāvokli. 

Tomēr Mahmudovs žurnālistu un sabiedrības priekšā parādās ļoti reti. Viņš kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidus ir konkurējis ar faktiski visiem Krievijas bagātākajiem cilvēkiem - sākot ar Genādiju Timčenko, beidzot ar Ališeru Usmanovu un Oļegu Deripasku. 

Mahmudovs un "Carbo One" caur 20 "Swedbank" kontiem pārskaitījuši lielas naudas summas uz "nodokļu paradīzēs" reģistrētiem uzņēmumiem, radot aizdomas par naudas atmazgāšanu. Daudzos gadījumos informācija par šiem uzņēmumiem ir ļoti skopa, un adrese ir zināma - tās ir vietas, kur reģistrēti simtiem un pat tūkstošiem uzņēmumu. 

Lielākā daļa naudas pārvedumi notika laika posmā no 2007. līdz 2015. gadam. Daļa transfēru notika no "Swedbank" uz "Danske Bank" naudas kontiem. Visi darījumi bijuši, vismaz vairāku miljonu eiro vērtībā. 

Pēc "Postimees" rīcībā esošās informācijas, 2009. gadā "Swedbank" Igaunijā sāka kontrolēt nerezidentu biznesu. Trīs gadu laikā tika pārskatīti visu nerezidentu biznesa klientu dokumenti, un pēc audita banka atteicās no 350 klientiem. Tomēr sadarbība ar "Carbo One" tika saglabāta, jo lielākā daļa darījumu, kas saistīti ar šo uzņēmumu, bija ar reāliem uzņēmumiem. 

Tomēr tagad "Swedbank" ir pārtraucis biznesa attiecības ar "Carbo One". Spānijas prokurors Žozē Grinda Gonzaless intervijā SVT norādīja uz Mahmudova saiknēm ar organizēto noziedzību un grupējumiem, kas nodarbojas ar naudas atmazgāšanu. 

"Lai Mahmudovs radītu veiksmīgu biznesu, tika izmantotas divas galvenās metodes - korupcija un vardarbība," sacīja Gonzaless. Viņš nodarbojas ar korupcijas lietām, tādēļ pēdējos desmit gadus dzīvo miesassargu apsardzībā, jo vietējā policija ne reizi vien brīdinājusi par krievu mafijas vēlmi prokuroru likvidēt. 

Savā izmeklēšanā par Krievijas organizētās noziedzības tīkliem Gonzaless uzgājis arī Mahmudovu. Pēc izmeklēšanas rīcībā esošās informācijas, viens no ietekmīgākajiem Krievijas noziedzīgajiem grupējumiem Izmailovo varēja atmazgāt lielas naudas summas caur Mahmudovam piederošo Urālu kalnu metalurģisko kombinātu.

Iegūtie dati tika nodoti Krievijas prokuratūrai, tomēr Krievijā izmeklēšana nekavējoties tika izbeigta bez apsūdzību izvirzīšanas. 

Mahmudova preses pārstāvji norādīja SVT, ka uzņēmējs nekad nav bijis saistīts nedz ar organizēto noziedzību, nedz ar "Carbo One". "Swedbank" pārstāvis Gabriels Franks Rodo atteicās komentēt bankas attiecības ar "Carbo One" un Iskanderu Mahmudovu, norādot, ka tas ir "komerciāls noslēpums". 

SVT žurnālisti norāda, ka "šķēršļi naudas atmazgāšanas izmeklēšanā ir kā mozaīkas likšana. Tiek meklēti risku indikatori, un dažbrīd iespējams redzēt, ka ir nokavēta reakcija uz pirmajiem mozaīkas gabaliņiem. Tomēr visa naudas atmazgāšanas lieta notikusi pagātnē, līdz ar to ir jāsaliek visa bilde kopumā."

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu