Neizslēdz iespēju pārskatīt nodokļu atvieglojumus, veidojot nākamā gada budžetu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Finanšu ministrs Jānis Reirs
Finanšu ministrs Jānis Reirs Foto: Jānis Škapars/TVNET

Šogad nodokļu atvieglojumi Latvijā netiks pārskatīti, bet par to varētu domāt, izstrādājot 2020.gada budžetu un strādājot pie gaidāmajiem uzlabojumiem nodokļu sistēmā, aģentūrai LETA pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Trešdien Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji informēja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju par nodokļu atvieglojumiem Latvijā, norādot, ka nodokļu atvieglojumu dēļ valsts budžetam ik gadu iet secen ieņēmumi aptuveni 2,5 miljardu eiro apmērā. Ministrija aicināja domāt par nodokļu atvieglojumu sistēmas pārskatīšanu.

Tā kā Saeimas komisijas sēdes dienaskārtībā bija iekļauts jautājums par 2019.gada budžeta izstrādes gaitu, atsevišķi deputāti pauda sašutumu par FM sagatavoto prezentāciju par nodokļu atvieglojumiem. Deputāti vēlējās zināt, vai FM aicinājums pārskatīt nodokļu atvieglojumus ir saistīts ar 2019.gada budžetu.

Ministrijas pārstāvis Ilmārs Šņucins norādīja, ka tas ir vienkārši informatīvs ziņojums, jo Eiropas Savienības fiskālās prasības paredz, lai dalībvalstis atklātu, cik lielu daļu veido nodokļu atvieglojumi. Tāpat FM eksperts noradīja uz problēmām, ka bieži vien atsevišķiem nodokļu atvieglojumiem nav definēti sasniedzamie mērķi un rezultāti, tāpēc FM rosināja apdomāt iespēju izvērtēt nodokļu atvieglojumu sistēmu kopumā.

Šņucins piebilda, ka atsevišķi nodokļu atvieglojumi var būt terminēti, pēc zināma laika šādu atvieglojumu lietderība tiktu pārskatīta. Kā piemēru FM pārstāvis minēja samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem, kas ir ieviesta uz laiku un tās lietderība tiks pārskatīta nākamgad.

Tomēr pēc sēdes finanšu ministrs aģentūrai LETA norādīja, ka prezentācija nenozīmēja, ka tiek pieteiktas izmaiņas nodokļu atvieglojumu piemērošanā. "FM iepazīstināja deputātus ar saviem aprēķiniem, bet es neredzu, ka nodokļu atvieglojumu sistēmas pārskatīšana dotu lielus ieguvumus. Tajā pašā laikā par šo jautājumi ir vērts domāt 2020.gada budžeta kontekstā," piebilda Reirs.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Latvijā nodokļu atvieglojumu dēļ valsts budžetam ik gadu iet secen ieņēmumi aptuveni 2,5 miljardu eiro apmērā, tāpēc FM rosina pārskatīt nodokļu atvieglojumu sistēmu. Kā būtiskākos nodokļu atvieglojumus FM pārstāvji minēja iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), pievienotās vērtības nodokli (PVN) un dažādus sociāla rakstura atvieglojumus iedzīvotājiem.

Ministrijas ieskatā, turpmāk būtu lietderīgi noteikt terminētus nodokļa atvieglojumus, kā arī vērtēt nodokļu atvieglojumu kopējā apmēru attiecībā pret iekšzemes kopproduktu (IKP). Tāpat, ieviešot jaunus atvieglojumus, būtu nepieciešams noteikt to mērķi un rezultatīvos rādītājus, kā arī izvērtēt un atteikties no mazāk efektīviem nodokļu atvieglojumiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu