Makrons aicina Itāliju uz izlīgumu (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: AP/Scanpix

Francijas prezidents Emanuels Makarons aicinājis Itāliju uz izlīgumu pēc diplomātiskā konflikta abu kaimiņvalstu starpā, kura laikā Parīze pat uz laiku atsauca no Romas savu vēstnieku.

Abu valstu attiecības saasinājušas asās vārdu izmaiņas starp centriski orientēto Makronu un Itālijas populistiskās valdošās koalīcijas līderiem.

Februārī, reaģējot uz Itālijas valdības "nepamatotajiem uzbrukumiem", Parīze uz nedēļu atsauca no Romas savu vēstnieku.

"Bijuši nesavaldīgi izteikumi, bijuši pavērsieni un pagriezieni, un, manuprāt, mēs esam parādā mūsu tautai, mūsu vēsturei un Eiropai tikt tam pāri," intervijā Itālijas televīzijai svētdien atzina Makrons.

Elizejas pils saimnieks pavēstīja, ka 2.maijā Ambuāzā viņš uzņem Itālijas prezidentu Serdžo Matarello, lai kopā "ar franču un itāļu jaunatni" pieminētu 500.gadadienu kopš Leonardo da Vinči nāves.

"Mēs runāsim par Eiropu un nākotni," piebilda Makrons.

Viņš norādīja, ka abi prezidenti centīsies "pārvarēt nesaprašanos, kāda reizēm var rasties politiskajā vai ekonomiskajā dzīvē un kas, pēc manām domām, ir sekundāra".

Tomēr Makrona intervija vēl pirms tās pārraidīšanas Itālijā jau izsauca pretrunīgus vērtējumus, jo viņš bija piekritis sarunai ar žurnālistu Fabio Facio, kurš kļuvis pazīstams kā ass Itālijas vicepremjera un labējās partijas "Līga" līdera Mateo Salvīni kritiķis.

Savā intervijā Francijas prezidents piesauca arī itāļu rakstnieku Roberto Saviāno, kas arī izcēlies ar nesaudzīgu Salvīni kritiku. Turklāt pats Makrons, nevienu gan vārdā neminot, atkārtoti nosodīja "dažu nacionālistu vienkāršoto vēstījumu".

"Neviena valsts Eiropā, nedz Itālija, nedz Francija neatrisinās savas problēmas, vēršoties pret citām Eiropas valstīm un atkāpjoties nacionālajā līmenī," uzsvēra Makrons, piebilstot, ka Eiropa šobrīd dzīvojot "uz vulkāna".

"Ir ļaudis, kas domā, ka līdzīgi mēnessērdzīgajiem varam turpināt kā iepriekš, it kā nekas nebūtu noticis. Viņi tiks aprakti. Es apzinos šo traģismu," atzina Francijas prezidents. "Mums nepieciešama īsta, sarežģīta filozofiska doma, lai no jauna iedvesmotu mūsu tautas."

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu