Serbijas prezidents dod mājienu par iespējamu Kosovas atzīšanu (1)

Papildināts
LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs
Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs Foto: EPA/Scanpix

Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs pirmdien deva mājienu, ka Serbija var būt gatava atzīt Kosovu par suverēnu valsti, bet prasītu no tās kaut ko pretī kā daļu no plašākas kompromisa vienošanās.

"Mums vispirms ir jāatrod šis kompromiss, mēs nevaram atzīt Kosovu, neko nesaņemot otrā pusē," Vučičs sacīja intervijā Itālijas ziņu aģentūrai ANSA.

"Esmu pārliecināts, ka ar mūsu Eiropas draugu palīdzību un ar Krievijas, Amerikas, Ķīnas un citu valstu atbalstu mēs varam panākt risinājumu," teica Serbijas prezidents.

Kā vēsta Serbijas mediji, Vučiča birojs vēlāk pieprasījis, lai ANSA publicē koriģētu intervijas versiju, šādi no jauna apliecinot, cik sensitīvs Serbijā ir Kosovas jautājums.

Kā vēsta Serbijas ziņu aģentūra "Beta", ANSA tiešām publicējusi jaunu versiju, kurā Kosovas atzīšana vairs netiek minēta.

"Beta" vēsta, ka jaunajā versijā publikācija sākas šādi: "Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs šodien sacīja, ka kompromiss ar Prištinu nenozīmēs sakāvi, bet nākotni Serbijai, un ka viņa pienākums ir izskaidrot serbiem šādas vienošanās svarīgumu."

Kosova vienpusēji pasludināja neatkarību no Serbijas apmēram 10 gadus pēc asiņainā 1998.-1999.gada kara starp abām pusēm, kas prasīja aptuveni 13 000 cilvēku dzīvības.

Serbija ir atteikusies atzīt šo Kosovas soli un vēl arvien uzskata šo teritoriju par savu dienvidu provinci.

Serbija un Kosova ir pakļautas spēcīgam starptautiskam spiedienam panākt saistošu vienošanos par abpusējām attiecībām, lai tās varētu nodrošināt progresu savā ceļā uz dalību Eiropas Savienībā

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu