Mazie elektrības zagļi: 10 lietas, kas slepus tērē elektrību (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pixabay

Izslēdz gaismu, tiklīdz izej no telpas, vienlaikus gatavo vairākas maltītes un pēc telefona uzlādes atvieno no kontaktligzdas lādētājus, tomēr elektrības rēķins pēc tā saņemšanas sagādā vilšanos? Varbūt pie vainas nemaz nav neizdarība, bet sīki elektrības zagļi, kas sadārdzina rēķinu? Lūk, 10 sīkumi, kas nemanot pievieno dažus eiro pie elektrības rēķina.

Pagarinātāji – vampīri

Visām ierīcēm, kas padara mūsu dzīvi ērtāku, ir arī tumšā puse – dažas no tām pa kluso zog elektroenerģiju. Visas ierīces, kas izslēgtā režīmā turpina spīdēt kaut vai ar sarkanu vai zilu mazu gaismiņu, spēj iztērēt līdz pat 10% no kopējās patērētās elektroenerģijas. To starpā ir datori, printeri, televizori un arī pagarinātāji ar ieslēgšanas un izslēgšanas pogu – ja tā spīd, tā slepus tērē elektrību.

Foto: Unsplash

Netīri gaisa filtri

Netīrs un noputējis kondicioniera filtrs liek ierīcei darboties ar papildu jaudu, kas palielina tieši kondicioniera patērēto elektrību par 10 līdz 15%. Attīri vai nomaini gaisa filtrus katru mēnesi gada vēsākajos mēnešos. Tas pats attiecas uz ventilatoriem vannasistabās – arī tie ir regulāri jāattīra.

Nepietiekama izolācija

Ne velti bērnībā mammas ir mācījušas aukstā laikā valkāt cepuri – ziemas spelgonī atkailinātas galvas dēļ zaudējam teju pusi no ķermeņa siltuma. Tas pats attiecas uz mājokli – nepietiekama siltumizolācija jumta daļā ir vainojama pie apakšējo dzīvokļu paātrinātas atdzišanas, kas savukārt mudina mājiniekus darbināt radiatorus sparīgāk.

Novecojis boilers

Tieši boileri ir vieni no mājas lielākajiem elektroenerģijas patērētājiem – tie patērē teju 17% no visas izmantotās elektroenerģijas cauru gadu. Taču ne velti ražotāji cenšas radīt dabai draudzīgākus un ekonomiskākus boilerus, kas ievērojami samazinās elektrības rēķinu. Bioleri ir jāmaina reizi desmit gados.

Foto: Unsplash

Spraugas durvju un logu aplodās

Gluži kā jumta izolācija, arī spraugas durvju un logu aplodās ir vainojamas pie lielāka elektrības rēķina. Katru gadu pārbaudi, vai gar logiem un durvīm nevējo – ja ir jūtama kaut mazākā gaisa plūsma, aiztaisi spraugu ar akrila vai silikona pildvielu. Tas var samazināt elektrības patēriņu līdz pat 10%.

Neefektīvas spuldzes

Spuldzes šķietami ir samērā maznozīmīgs elektrības zaglis, tomēr neapdomīgi iegādātas spuldzes ilgtermiņā var visai pamatīgi patērēt elektrību. Izvēloties ekonomiskās spuldzes, tās var samazināt līdz pat 90% no elektrības, ko patērē kvēlspuldzes, turklāt arī izmaksā lētāk, jo kalpo pat 25 reizes ilgāk. Arī Ziemassvētkos vai citos svētkos dekorēšanai  izvēlies LED spuldžu virtenes, kas minimāli patērēs elektroenerģiju.

Vecs ledusskapis

Arī veci ledusskapji var būt īsteni elektrības zagļi – vecākie modeļi ir krietni izšķērdīgāki nekā jaunie, tāpēc tos, gluži kā boilerus, ir vērts mainīt reizi desmit gados.

Foto: Unsplash

Ieplaisājusi mājas fasāde

Varētu domāt, ka plaisas mājas fasādē minimāli ietekmē dzīvokļu siltumu, tomēr tā nebūs taisnība. Caur spraugām var aizplūst visai liels siltuma daudzums, kas savukārt mudina vairāk darbināt radiatorus.

Biezi aizkari

Kvalitatīvi un biezi aizkari var paturēt siltumu mājoklī, taču nepareiza lietošana var radīt pilnīgi pretēju efektu. Tie var aizsegt radiatoru un samazināt siltā gaisa plūsmu, bet aizvilkti neļauj saulei dabiskā veidā piepildīt mājokli ar siltumu. Ziemā centies biezus aizkarus atstāt atvērtus, bet vasarā, kamēr atrodies darbā vai ceļojumā, tos aizvelc – aizkari neļaus piekarst telpām un pēcāk nebūs jādarbina ventilatori.

Tukšas mājas sildīšana vai atdzesēšana

Kādēļ gan maksāt par mājokļa sildīšanu vai atdzesēšanu, ja neviena nav mājās? Protams, ir patīkami ierasties siltā mājoklī vai arī karstā vasaras dienā ienākt vēsā dzīvoklī, tomēr tā ir samērā bezjēdzīga naudas izšķiešana. Tā vietā iegādājies kontaktligzdas taimeri un uzstādi to uz kādu konkrētu laiku, piemēram, stundu pirms darba beigām – taimeris konkrētā laikā ieslēgs radiatoru, sildītāju vai ventilatoru.

Foto: Unsplash
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu