Ungārija un Polija atbalsta Makrona iniciatīvu ES reformām, bet ar iebildumiem (1)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Francijas prezidents Emanuels Makrons
Francijas prezidents Emanuels Makrons Foto: AFP/SCANPIX

Polijas un Ungārijas konservatīvie līderi atzinīgi novērtējuši Francijas prezidenta Emanuela Makrona aicinājumu uz tālejošām reformām Eiropas Savienībā (ES), bet pauduši iebildumus pret atsevišķiem ierosinājumiem.

Makrons otrdien aicināja uz "Eiropas renesansi" un mudināja ES izveidot vairākas jaunas aģentūras, kas palīdzētu ES aizsargāt vidi, novērst kiberuzbrukumus vēlēšanām un aizsargāt bloka ārējās robežas.

Francijas prezidents arī brīdināja uzmanīties no nacionālisma. Nedrīkst pieļaut, ka "nacionālisti bez risinājumiem izmanto cilvēku dusmas," uzsvēra Makrons.

Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pavēstīja, ka Varšava no Makrona ierosinājumiem atbalstīs tikai tos, kas ir Polijas interesēs.

Piemēram, Varšava negrasās atbalstīt digitālo nodokli un vēršanos pret nodokļu patvēruma valstīm, sacīja Moraveckis.

Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna preses pārstāvis Zoltāns Kovāčs tviterī norādīja, ka Makrona iniciatīva varētu būt sākums nopietnām Eiropas debatēm.

"Pienācis laiks runāt nopietni par Eiropas nākotni," norādīja Kovāčs. Vienlaikus viņš piebilda, ka atsevišķās detaļās Ungārijai, protams, ir atšķirīgs viedoklis.

Plašāk viņš nepaskaidroja, bet Budapešta iebilst pret idejām par stingrākiem kopīgiem centieniem ES robežu aizsardzībā, uzstājot, ka robežas ir nacionālās valdības ziņā.

Gan Orbāns, gan Moraveckis pauduši cerību, ka Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās maijā vairākumu iegūs spēki, kas noskaņoti pret imigrāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu