"Bloomberg": Penss lūdzis Merkeli nosūtīt Vācijas karakuģus cauri Kerčas šaurumam (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV viceprezidents Maiks Penss pagājušajā mēnesī ierosinājis Vācijas kanclerei Angelai Merkelei nosūtīt karakuģus cauri Kerčas šaurumam, lai provocētu Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz trim informētiem avotiem.

Penss 16.februārī, tiekoties ar kancleri Minhenes Drošības konferences laikā, aicinājis Merkeli nosūtīt Vācijas karakuģus cauri Kerčas šaurumam, kas savieno Melno un Azovas jūru, lai parādītu Putinam, ka Rietumi negatavojas atteikties no piekļuves šiem ūdeņiem.

Merkele atteikusies to darīt, atsaucoties uz Ukrainas prezidenta Petro Porošenko iebildumiem. Merkeles preses dienests atteicies sniegt komentāru šajā lietā.

Krievijas bruņotie spēki 25.novembrī Kerčas šaurumā sagrāba trīs Ukrainas jūras spēku kuģus, kas aizvesti uz Kerčas ostu Krievijas okupētajā Krimā. Sagūstītos 24 ukraiņu jūrniekus Krievija nogādāja Maskavā, kur viņiem piemērots apcietinājums apsūdzībās par nelegālu robežas šķērsošanu.

Krievija 2014.gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, un incidents Kerčas šaurumā vedina domāt, ka Krievija cenšas pakļaut savai kontrolei visu Azovas jūru un Melno jūru un nostiprināt kontroli pār Krimu un ietekmi Austrumukrainā, kur Maskavas atbalstītās bandas cīnās ar Ukrainas armiju.

"Bloomberg" ziņo, ka Merkele izrādījusi gatavību vienreiz nosūtīt konvoju cauri šaurumam sadarbībā ar Franciju, bet Porošenko sacījis, ka ar to ir par maz, lai atrisinātu problēmu. Ukrainas prezidents vēlas nodrošināt, lai šaurums ir vienmēr atvērts kuģošanai.

Arī Francija atteikusies iesaistīties, uzskatot šo ideju par nevajadzīgu provokāciju.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu